Řeč je o potravinách, které si v nejrůznějších oblastech zasloužily přízvisko NEJ. Svým obsahem základních živin, vitaminů, minerálů, enzymů a dalších účinných látek, případně jejich vzájemných kombinací, nabízí více než zajímavé účinky: posilují naše zdraví, snižují riziko vzniku celé řady onemocnění (včetně některých druhů rakoviny), podporují dlouhověkost, pomáhají udržení ideální hmotnosti (resp. stimulují spalování tuků), zvyšují fyzickou výkonnost a působí příznivě ve stresových situacích.

Každá se specializuje na něco jiného, mnohé jsou velmi všestranné. Seznamte se s některými z nich.

NEJLEPŠÍ ZDROJ BÍLKOVIN – VAJÍČKA

Vezmeme-li v potaz jejich cenu a kvalitu proteinů, jaké nám nabízí, nemají vajíčka ve světě bílkovin prakticky konkurenci. Není tedy divu, že právě ona jsou použita jako standard pro porovnání kvality proteinů v jiných potravinách.

Je třeba se bát žloutků?

Rozhodně ne. Naopak! Ačkoli je většina bílkovin obsažena v bílku, žloutky jsou cenným zdrojem vitaminu D, selenu a cholinu. Pouze lidé s chronicky zvýšenou hladinou cholesterolu nebo sportovci v přísné dietě konzumaci žloutků omezují.

NEJLEPŠÍ ZDROJ SACHARIDŮ – QUINOA

Tahle jihoamerická obilovina (česky merlík) již dlouhé roky okupuje trůn sacharidového království. Coby zdroj komplexních sacharidů totiž opravdu nemá soupeře. Navíc obsahuje všechny důležité esenciální aminokyseliny, antioxidanty, kvalitní vlákninu a hořčík, díky němuž je zajištěna kontrola hladiny cukru v krvi.

Jakou barvu vybrat?

V obchodech se zdravou výživou můžete koupit quinou bílou, černou nebo červenou. Nejvíce antioxidantů obsahuje červená varianta.

NEJVYŠŠÍ PODÍL ZDRAVÝCH TUKŮ SKRYTÝCH VE SKOŘÁPCE – VLAŠSKÉ OŘECHY

Vlašské ořechy obsahují nejvíce omega-3 mastných kyselin, které mají příznivý vliv na spalování tukových rezerv. Současně obsahují i jód, zajišťující správnou funkci metabolismu, zejména štítné žlázy. Regulují krevní tlak a snižují hladinu cholesterolu. Výčet jejich pozitivních účinků by vydal na celou knihu.

Nabízí se více forem

Ořechy můžete konzumovat samozřejmě nejlépe v syrové formě – přidejte je do salátů, ovesných kaší, případně se skvěle hodí samotné jako dopolední svačina.

Využít můžete také za studena lisovaný olej z vlašských ořechů, který je velmi zdravou potravinou, ale také vítaným kosmetickým pomocníkem, pokud máte suchou pokožku.

NEJLEPŠÍ KONTROLOR HLADINY INZULÍNU – SKOŘICE

Sportovci ji uznávají především pro její tuky spalující účinky, které jsou dány schopností zpomalovat trávení v žaludku, čímž se zbrzdí absorpce glukózy. Tělo tím pádem cukr v klidu zpracuje a v mnohem menší míře hrozí jeho uložení ve formě tuku. Pomalejší vstřebávání vede k lepší kontrole hladiny inzulínu.

Nejlépe funguje v kolektivu

Skořice může svoje účinky nejlépe rozvinout, pokud ji konzumujete v kombinaci s jinými potravinami. Přidejte ji proto do ovesné kaše, skvěle chutná v kávě, ale i v proteinovém koktejlu.

NEJLEPŠÍ ZDROJ VLÁKNINY – CHIA SEMÍNKA

Šalvěj hispánskou u nás mnoho lidí nezná, ale její jedlá semínka zvaná chia se těší v posledních letech obrovské popularitě. Navozují totiž pocit nasycení, čímž tlumí chutě na nedietní pochoutky. Dále poskytují tolik potřebné omega-3 mastné kyseliny a důležité antioxidanty.

Vyzrajte na zrádné chutě

Chia semínka si před konzumací na 15 minut namočte ve vodě, urychlíte tak pocit nasycení.

NEJZELENĚJŠÍ BOJOVNÍK S RAKOVINOU – BROKOLICE

Je nejenom nízkokalorickým a velmi kvalitním zdrojem vitaminu C i vlákniny, ale současně obsahuje důležité glukosinoláty, které snižují riziko rakoviny žaludku, plic, močového měchýře, kůže či vaječníků u žen a prostaty u mužů. Vědecké studie jasně prokázaly, že pravidelná konzumace brokolice snižuje riziko rakoviny tlustého střeva až o 57 %.

Opatrně s teplem

Účinné látky se snadno znehodnotí teplem, snažte se proto jíst brokolici syrovou, nebo jenom lehce podušenou.

NEJPÁLIVĚJŠÍ SPALOVAČ – CHILLI PAPRIČKY

Látka zodpovídající za pálivou chuť papriček – kapsaicin – je současně tou složkou, která stojí za jejich účinkem v podobě spalovače tuků. Podle provedených výzkumů víme, že kapsaicin urychluje metabolismus, ale také podporuje zvýšení hladiny dopaminu v těle, čímž se potlačí chuť k jídlu.

Zatočí i s bolestí svalů

Kapsaicin je dnes oblíbenou složkou celé řady lokálně aplikovaných produktů určených k utlumení příznaků artritidy, účinně pomáhá také při bolesti svalů.

NEJLEPŠÍ ZDROJ ANTIOXIDANTŮ – BORŮVKY

Tohle drobné lesní ovoce může se škodlivými volnými radikály zatočit s takovou silou, jakou byste rozhodně nečekali. Mezi ovocem si borůvky drží v obsahu antioxidantů jasné prvenství. A jejich schopnost potlačovat záněty probíhající v těle je takřka legendární. Není divu, že se o nich často mluví jako o elixíru mládí a o potravině, která bojuje proti stárnutí.

Lepší jsou ty z lesa

Lesní borůvky obsahují více antioxidantů než zahradní odrůdy. A dobrou zprávou je, že svou výživovou hodnotu si borůvky udrží, i když je čerstvé zamrazíte.