Yoni egg neboli vajíčko yoni je vlastně kámen z leštěného krystalu (např. ametyst, růženín, nefrit, křišťál, obsidián) ve tvaru malého vejce, který se zavádí do yoni (slovo ze sanskrtu označuje vaginu). Tam by mělo mimo jiné pomáhat posilovat svaly pánevního dna, celkově revitalizovat ženské lůno a působit na konkrétní potíže dané ženy.

Já osobně jsem se s ním seznámila na workshopu „V rytmu pánevního dna“ u fyzioterapeutky Míši Pospíšilové (IG: @misha_panevni_dno), a protože mám Míšu za profesionálku, která se dlouhodobě věnuje osvětě v práci s pánevním dnem a pomohla řadě žen, rozhodla jsem se pořídit si yoni vajíčko taky. Po pár měsících používání můžu říct, že se počítám mezi ty, které na ně nedají dopustit.

JEDNO VEJCE, DVA POHLEDY

Do povědomí veřejnosti se vajíčko z leštěného krystalu dostalo před pár lety hlavně díky americké herečce Gwyneth Paltrow a jejímu e-shopu Goop.com, který se zaměřuje na širší sortiment péče o tělo a zdravý životní styl. Bezprostředně po uvedení do prodeje bylo yoni egg bleskově vyprodáno a začaly se objevovat nadšené recenze uživatelek, které si pochvalovaly například pozitivní vliv na svaly pánevního dna, ale i na úpravu menstruačního cyklu, zmírnění bolestí během periody i zlepšení sexuálního života.

Přibývalo ovšem i zastánců opačného názoru, jak z laické, tak odborné veřejnosti. Podrobně se mimochodem tématu věnovala novinářka Ludmila Hamplová, která se vedle zdravotní problematiky specializuje na vyvracení dezinformací. V jejím článku „Ne, opravdu nepotřebujete vaginální vajíčko, i když ho doporučuje Gwyneth Paltrowová“ pro Zdravotní deník mimo jiné zaznívá citace americké gynekoložky Jen Gunterové: „Pokud jde o doporučení, aby ženy spaly s nefritovým vajíčkem zavedeným ve svých vaginách, ráda bych upozornila na to, že nefrit je porézní, což dovoluje bakteriím dostat se dovnitř něj a z vajíčka vytvořit zdroj infekce. To opravdu není dobré. Může se to stát rizikovým faktorem pro bakteriální vaginózu, nebo dokonce potenciálně smrtelný syndrom toxického šoku,“ reaguje lékařka právě na nefritové vajíčko z Goop.cz. V článku se dále dočtete, že vliv vajíčka yoni na sexuální život bude asi podobný jako u vkládání jiných předmětů do pochvy. „Někomu se tato aktivita může líbit či pomocí ní může masturbovat, ale nějakou speciální energii bych v tomto nehledal,“ cituje Hamplová urologa a sexuologa Marka Broula.

Jak to vidí Michaella Fibichrová, zakladatelka projektu Tantraela, která v Česku yoni vajíčka prodává? „Gwyneth je velmi vlivná a má obrovský dosah, proto posloužila odpůrcům jako skvělý odstrašující případ. Ona však udělala i tu chybu, že vajíčko vydávala za něco naprosto zázračného a vědecky ověřeného a léčivého, což není šťastné tvrzení. A právě toho se chytla americká média,“ říká Michaella Fibichrová. A proč podle ní účinky nebyly nikdy vědecky ověřeny? „Jednoduše proto, že nikdo tento vědecký výzkum neudělal. Zcela chápu postoj některých gynekologů odmítajících účinky yoni eggs, který je založen na jejich medicínském vzdělání, avšak jsou to lidé, kteří vajíčko nevyzkoušeli. Pak je jejich názor čistě teoretický a tím pádem pro mě nemá hodnotu. Na druhou stranu vím, že existují i gynekologové či gynekoložky, kteří naopak práci s yoni vajíčky velmi podporují a doporučují,“ dodává Michaella Fibichrová.

VĚDOMÁ PRÁCE

Na svých retreatech neboli společných víkendových setkáních učí zakladatelka projektu Tantraela ženy, aby vzaly zodpovědnost za svůj život do vlastních rukou a nepředávaly ji nikomu jinému, dokonce ani předmětům, jako je yoni egg. „Není to jen o tom yoni vajíčko mít nebo jej pasivně nosit a ani o něm nevědět, nebo s ním dokonce spát – to ostatně nedoporučuji nikomu, i když jiné české weby ano. Vždy kladu důraz na to, že je mnohem efektivnější s yoni egg aktivně strávit dvacet minut obden, cvičit s ním například jógu a pracovat s ním vědomě,“ vysvětluje Michaella Fibichrová s tím, že yoni egg pracuje na třech úrovních. Fyzická posiluje svaly pánevního dna při cvičení, emoční působí díky energii konkrétního kamenu na uložená traumata a psychiku a spirituální se uplatňuje při vědomé práci s krystalem, rituálech a osobních záměrech. „Je to tedy mnohem komplexnější, nejde jen o ‚objekt‘ vložený do vaginy,“ dodává.

PRO KAŽDOU TO NENÍ

Jestli yoni vajíčko potřebujete, nebo ne, si musíte rozhodnout jen vy sama. Rozhodně není dobré koupit si ho jen proto, že ho má třeba kamarádka nebo že se o něm píše. Měla by to být intuitivní záležitost, stejně jako výběr konkrétního typu krystalu, ostatně na toto téma najdete na stránkách Tantraela.com řadu zajímavých textů, včetně uvedených kontraindikací při používání. Michaella doporučuje neaplikovat yoni vajíčko v těhotenství, při menstruaci, v šestinedělí, při zavedeném nitroděložním tělísku, závažných gynekologických potížích a také tehdy, pokud se na povrchu objeví prasklinka, v které se mohou usazovat bakterie a ty pak mohou způsobit gynekologické potíže. Pozor dejte i na napodobeniny vajíček ze skla za pár korun a volte raději ty s GIA certifikátem – zárukou nejvyšší kvality krystalů. K čištění a péči o yoni egg vám pak postačí omytí vodou s antibakteriálním mýdlem, můžete ho nechat „nabít“ na slunci, nebo naopak při měsíčním svitu, ale o tom je třeba si už něco přečíst.

Zdroje: Michaela Pospíšilová, Michaella Fibichová