Jak vitamin D prospívá našemu organismu

Vitamin D je tak vzácný pro náš organismus, protože dokáže aktivovat a podporovat bílé krvinky. Nastartuje tím imunitní procesy v těle, protože bílé krvinky se velkou měrou podílejí na správné funkci imunitního systému. Proto je pro nás tak důležitý právě v době sychravého a chladného počasí. Kromě toho vitamin D podporuje kvalitu kostí a zubů a stará se o to, aby naše tělo dokázalo správně využívat a zpracovávat ostatní vitaminy a minerály. Mnohé studie z posledních let také ukazují, že vitamin D pomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny, srdečních onemocnění a cukrovky. Velmi důležitý je i pro sportovce, protože podporuje funkci svalové hmoty.

Zdroje vitaminu D

Největší přísun vitaminu D si zajistíme zcela bez problému během letního období. Naše tělo přirozeně syntetizuje vitamin D ze slunečního záření. Největším zdrojem „déčka“ jsou ale mořské ryby, produkty z nich a především pak rybí tuk. Jediným rostlinným zdrojem vitaminu D jsou houby, které v tomto ohledu fungují stejně jako my – čím více na ně svítí sluníčko, tím více vitaminu D obsahují. Obsahují ale trochu jiný druh vitaminu D, konkrétně vitamin D2. V tomto případě bychom museli zkonzumovat denně velké množství hub, abychom denní dávku potřebnou pro náš organismus pokryli.

Zvýšenou pozornost bychom měli věnovat také vejcím. Ty máme tendenci přehlížet a možná někdy i odsuzovat pro jejich nevalnou reputaci kvůli možnému negativnímu vlivu na náš cholesterol. Opak je ale pravdou. Jsou skvělým zdrojem vitaminu D, proto by se vajíčka měla stát součástí našeho jídelníčku nejlépe už od útlého dětství.

Přísun vitaminu D během podzimu

Jak je při pohledu z okna zřejmé, slunečního záření se nyní nějakou dobu jen tak nedočkáme. Je proto důležité vitamin D do našeho organismu dostat jiným způsobem, a to z potravin, které zařadíme do pravidelného jídelníčku. Největší pozornost bychom měli zaměřit na mořské ryby – zde platí, čím tučnější, tím lepší. Češi jedí obecně nejméně ryb v porovnání s ostatními evropskými národy. Proto to je pro nás největší výzva podzimu. Pokud nejste milovníci ryb, velkou měrou může přispět konzumace pouze rybího tuku. Stačí jedna lžička denně a imunitní systém se opět nastartuje. Do svého jídelníčku ale přece jen zařaďte i již zmíněná vajíčka, nejlépe od slepic, které se pohybují ve volném výběhu. Pokud se mohou napást na trávě a znají denní světlo, i jejich vajíčka budou nadupaná vitaminy a minerály.

Ať už se rozhodnete pro aktivaci imunitního systému přísunem vitaminu D v podobě doplňků stravy, lžící rybího tuku, nebo úpravou jídelníčku, vaše tělo si vitamin D opravdu zaslouží. Podzim a zima jsou v našich končinách dost dlouhé období a bez vitaminu D nebude strádat jen váš imunitní systém, ale také kosti a zuby. Myslete na to nejen u sebe, ale také u dětí a seniorů ve vašem okolí – právě tyto skupiny jeho nedostatek pocítí nejvíce.