Když do těla vpravíte najednou nálož sacharidů – talíř těstovin, koblihu, rohlík, pytlík sušenek, půl litru sladké limonády – hladina cukru v krvi prudce stoupne. Slinivka vyloučí inzulín, který posílá glukózu do svalů, to může být výhodné, pokud zrovna dobíháte maraton nebo se šplháte na Sněžku. Pokud se ale zrovna nevěnujete fyzické aktivitě, energie ze sacharidů, kterou tělo nevyužije, se uloží jako svalový glykogen či tuk. Hladina cukru v krvi zase prudce klesá a nastupuje pocit hladu, nervozity a podrážděnosti. V tu chvíli zpravidla saháme po další dávce sladkého nebo škrobovitého. Pokud takových výkyvů absolvujete za den několik, nedivte se, že jste unavení, nervózní, podráždění, máte neustále hlad. Daleko výhodnější je proto udržovat hladinu cukru v krvi stabilní. Tady jsou tři tipy, jak na to.

1. Jezte pravidelně

Téměř vůbec nesnídáte a pokud už si najdete chvilku, nacpete do sebe cestou do práce croissant a kávu. Obvykle máte moc práce na to, abyste si dali oběd, a tak vypijete pouze kávu. Později odpoledne, když najdete volnou chvilku, si dáte salát s kusem masa nebo sýra. Dost často se v půli odpoledne cítíte podrážděně a máte špatnou náladu. Večer se pak cítíte vyhladovělí, a tak se nacpete tím, co je zrovna po ruce a jdete si lehnout. Nemůžete pochopit, proč jste věčně unavení, a ty faldy na břiše ne a ne shodit, možná vás trápí i nadýmání či další zažívací potíže. Spíše než nízkokalorický jídelníček nebo potravinové doplňky na únavu vám pomůže, začnete-li se soustředit na nalezení svého pravidelného rytmu a naučíte si jídlo plánovat. Podívejte se na svůj rozvrh a zjistěte, jaké úpravy budete muset udělat, abyste si denně našli čas na tři pořádná jídla. Každodenní snídaně, oběd a večeře v pravidelný čas je klíč k vaší metabolické síle, která se postará o to, abyste z jídla vytěžili potřebnou energii a hladina cukru v krvi zůstala stabilní.

2. Sledujte složení

Po dobrém jídle byste se měli cítit lépe než před ním. Pocity únavy po jídle, těžkosti v břiše, nadýmání, plynatost... jsou neklamné signály, že složení talíře neodpovídalo vašim potřebám, snědli jste víc, než je zdrávo, zhltli jste jídlo ve spěchu či nepozornosti. To se může občas stát každému. Býváte-li po jídle ale permanentně unavení, zkuste vystopovat, v čem děláte chybu. Při každé snídani či obědu se zeptejte sami sebe: Kde jsou zdravé tuky a bílkoviny? Pokuste se ráno zařadit některé z těchto jídel: vejce z volného chovu, plnotučný bio jogurt s trochou ořechů a semínek, kvalitní sýr a plátek celozrnného chleba, ořechová másla s ovocem. K obědu si dejte rybu (čerstvou či uzenou), tempeh, fazole, avokádo, bio vejce, kuře či krůtu z volného chovu. Všechno se báječně hodí se salátem nebo s jinou vařenou, pečenou či dušenou zeleninou. Přidat můžete rýži, bulgur, jáhly, kuskus nebo jinou obilovinou. K večeři si dejte cokoliv lehkého, co vás uklidní, nikoliv stimuluje nebo ji vynechte. Následujte moudrost svého těla.

3. Zkuste přerušovaný půst

Dvanáctihodinový půst během noci je naprostou podmínkou kvalitního spánku, během kterého probíhají přirozené detoxikační procesy a tělo má šanci obnovit síly. Stejně tak může být prospěšné jedenkrát týdně půl dne nejíst. Pravidelný přerušovaný půst je bezpečná metoda, jak tělo restartovat a vrátit mu energii. Zvolit můžete interval, který vyhovuje vám: 12/12, 14/10, 16/8 nebo 24hodinový půst. Vyhnout půstu by se měli ti, kdo mají cukrovku, Crohnovu chorobu, těhotné a lidé, kteří jsou neschopni hladovět – trpí slabostí, pocity na omdlení, nevolností a hypoglykemií.