1. Mrkev

Jak snížit bolest kolen? Podle čínské medicíny dobře působí obyčejná a levná mrkev. Vyzkoušejte dvě porce vařené mrkve denně, protože tak naplno využijete obsažený betakaroten. Mrkev má také vysoký podíl vitaminu A s protizánětlivými účinky.

2. Jablečný ocet

Jablečný ocet má antibakteriální účinky, pomáhá rozpouštět toxiny v těle a jeho pití prospívá trávení. Kromě toho významně snižuje hladinu cholesterolu a také nadváhu. Vnitřně je vhodné vypít 2 lžíce jablečného octa denně, zevně naopak masírovat kolena směsí jablečného octa a olivového oleje.

3. Kurkuma

Kurkuma je výtečný pomocník při zánětech a bolestech kloubů, především díky obsaženému kurkuminu, který je známý po staletí pro snížení bolestí v kloubech. Jeho účinky jsou přirovnávané k ibuprofenu. Kurkuma pomáhá také při osteoartróze a pro minimalizaci zánětu. Kromě toho má silné antioxidační účinky a pomáhá také s trávením.

4. Zázvor

Zázvor neslouží jen pro případy nachlazení, ale výborně působí i při artritidě. Obsažená látka gingerol má protizánětlivé účinky. Vhodné je použití nastrouhaného zázvoru do čaje, ale také slaných nebo sladkých jídel. Velmi účinný je také zázvorový olej, který můžete použít vnitřně i zevně na masírování kolen.

5. Celozrnné potraviny

Celozrnné výrobky podporují tvorbu kolagenu a přispívají tak ke zdraví kolen a ostatních kloubů v těle. Vynechte proto bílé pečivo a raději konzumujte celozrnné, hnědou rýži, ovesné vločky nebo ječmen. Vhodná je také quinoa, ze které se vyrábí bezlepkové těstoviny, současně má menší obsah kalorií.

6. Avokádo

Podle různých vědeckých studií má extrakt z avokáda silné protizánětlivé účinky. Zařazením avokáda do svého jídelníčku tak pomůžete svým kloubům a kolenům. Avokádo obsahuje 20 různých vitaminů a minerálů, je zdrojem zdraví prospěšných tuků a má v sobě velké množství vlákniny. Hodí se ho konzumovat syrové, jako doplněk do salátů, ale také do sendvičů nebo k masu.

7. Vlašské ořechy

Vlašáky jsou odpradávna zdrojem vitaminů a omega-3 mastných kyselin, obsahují současně flavonoidy, antioxidanty, které mají pozitivní vliv na cévy a kardiovaskulární systém, ale také na klouby, protože zabraňují zánětu. Vzhledem k množství kalorií postačuje konzumovat hrst ořechů denně. Přečtěte si o nich více zde.

8. Třešně

Podle vědců jsou třešně lékem na dnu a artritidu, protože snižují hladinu kyseliny močové v organismu a zároveň mají protizánětlivé účinky. Po třešních se vlivem kombinace účinných látek snižuje otok a bolest kloubů, pravidelnou konzumací dochází také ke snížení bolesti svalů díky obsaženým antokyanům, proto jsou třešně vhodné pro sportovce nebo běžce. Obdobně blahodárné účinky na zdraví mají i višně.

9. Chilli papričky

Jak na bolesti kolen, ostatních kloubů, ale také svalů? Pomocí mastičky z chilli papriček! Mast má silné prohřívací účinky, ale nesmí se používat na otevřené rány. Mast vyrobíte z vazelíny, kterou rozpusťte v kastrůlku, přidejte nasekané chilli papričky a nechte louhovat 24 hodin. Poté slijte, přidejte kafr a 50 ml lihu, smíchejte a rozdělte do připravených krabiček. Masírujte pravidelně bolestivá místa a klouby.

10. Ovesný nápoj s ananasem a pomerančem

Co si dát k snídani, aby klouby celý den pracovaly bez námahy a bolesti? Připravte si speciální ovesný nápoj s ananasem a pomerančem. Jak jej připravit? Do mixéru vložte 3 hrnky nakrájeného ananasu, 1 hrnek pomerančového džusu, přidejte 1 lžičku mleté skořice a 1 hrnek vody. Rozmixujte a dodejte 1 hrnek vařených ovesných vloček a oslaďte lžičkou medu. Mixujte dohladka a užijte si zdravou snídani, která pomůže snížit otoky a bolesti kloubů, navíc dodá tolik potřebnou energii na celé dopoledne.