Těhotenství

Ženské tělo prochází v průběhu těhotenství velkými změnami a postupně musí čelit čím dál tím větší zátěži. Navíc se k tomu na závěr těhotenství přidávají hormony, které způsobí rozvolnění vaziva, aby připravily oblast pánve na porod. Děloha s rostoucím plodem se v průběhu těhotenství zvětšuje, čemuž se musí oblast břicha nějak přizpůsobit. Dochází k částečnému povolení všech vrstev břišních svalů, na pánevní dno je vyvíjen větší a větší tlak. Postupně se přesouvá těžiště těla směrem dopředu, což má za následek větší zatížení dolní části zad. Dále se zmenšuje prostor pro aktivitu bránice. Bránice je hlavní nádechový sval a ve spolupráci se svaly břišní stěny a pánevního dna se významnou měrou podílí na zpevnění a napřímení těla. Zvětšující se děloha ovšem omezuje pohyblivost bránice. V posledním trimestru se proto tělo uchyluje k povrchovějšímu způsobu dýchání do horní části hrudníku, které ovšem tuto oblast společně s rostoucími prsy nadměrně zatěžuje.

Porod

U samotného porodu musí svalstvo celého středu těla vyvinout obrovskou sílu, aby pomohlo stahující se děloze vyvést miminko na svět. Jiné části pánevního dna se naopak musí uvolnit, aby nebránily průchodu miminka ven. Další zátěží často bývají i ne zcela vhodné pozice pro porod. Pozice na zádech není pro rození úplně přirozená, bohužel je ale k vidění nejčastěji. Když si to shrneme, tak není divu, že u velké části maminek přetrvává oslabení středu těla ještě dlouho po porodu. Na bolesti zad tak máme (jak se říká) zaděláno.

Manipulace s miminkem

Dalším faktorem, který přispívá k bolestem zad u žen po porodu, je manipulace s miminkem a pozice, ve kterých ženy s miminkem tráví čas. Vždyť manipulace s miminkem zabere novopečené mamince v prvních týdnech po porodu většinu dne. Často si některé pozice nebo pohyby žena ani nemusí uvědomovat. Jedná se o způsob zvedání miminka ze země a z postýlky, pozice při hře a péči o miminko, jako je přebalování, koupání nebo převlékání. Důležitá je i pozice při krmení, zejména pokud žena kojí. Pak je třeba se zamyslet, jestli je pozice při kojení příjemná a pohodlná nejen pro miminko, ale také pro maminku. Nejen při kojení ve dne, ale také v noci.

Stres

Narození miminka je pro všechny zúčastněné zajisté radostná událost, ale pro maminku (zejména pokud se jedná o první miminko) je to také stres. Nedostatek spánku, málo volného času pro sebe, dlouhotrvající a neutišitelný pláč dítěte, to vše funguje jako velký stresor. Je známo, že stres negativně ovlivňuje držení těla, způsobuje zvýšení svalového napětí zejména v oblasti šíje a hrudníku, mění způsob dýchání na mělké – to vše již případně vzniklé bolesti zad jen a jen zhoršuje. Je proto důležité, aby za pomoci rodiny nebo přátel měla novopečená maminka prostor i pro sebe – na odpočinek, lehké cvičení nebo jakoukoli jinou aktivitu. Ne nadarmo se říká, že spokojená maminka znamená také spokojené dítě.