1. Ušetříte peníze i čas

Minimální náklady jsou největší výhodou domácí posilovny. Na první pohled to může znít trošku přehnaně, ale je to pravda. Členství ve fitcentru se může vyšplhat i přes tisíc korun měsíčně. Ačkoliv některé řetězce nabízejí výhodná roční členství, stále vás přijdou návštěvy posilovny na několik stovek za měsíc. Ušetříte ale i čas strávený dojížděním do na veřejné lekce nebo do fitka.

2. Můžete se soustředit jen na sebe

Pokud nepatříte mezi hrstku nadšenců s vyrýsovaným sixpackem a ideální křivky jste měla naposledy na základní škole, může vám cvičení mezi ostatními lidmi být nepříjemné, byť stud není na místě. Namísto ztráty času hodnocením vlastního těla, výkonu nebo přemýšlením o patřičném outfitu, se v soukromí vašich domácích lekcí můžete věnovat tomu opravdu podstatnému. Užít si cvičení bez okukování, studu a napětí. Klidně ve vytahaných legínech.

3. Cvičíte, když máte čas

Do domácího cvičení se můžete pustit, kdykoli se vám zachce – ráno, v poledne i večer. Odpadá sledování rozvrhu a otevíracích hodin ve fitku. O to těžší ale může být se skutečně rozhoupat k činu. Rozhodněte se, kdy budete cvičit. Ideálně si naplánujte pevné 3–4 dny v týdnu, kdy odcvičíte plnohodnotnou lekci (30–40 minut). Cvičit méně než tři dny v týdnu není moc efektivní. Není to špatné, ale efektivita a růst fyzičky a zlepšení postavy se při nižší četnosti nedostaví, nebo jen velmi pomalu. Kratší interval cvičení, zato každodenní, má hlavně zdravotní benefity.

4. Zlepšíte si fyzičku

Naučíte-li se doma cvičit pravidelně, brzy se to odrazí na vašem těle. Vaše křivky se zpevní, možná zmizí pár přebytečný kil a také se budete cítit fit a plní energie. Klíčem k úspěchu je rozmanitost – charakter cvičení proto v rámci týdne střídejte. Pro hubnutí si vybírejte aerobní aktivity, u kterých se lehce zapotíte. Vyzkoušet můžete HIIT – vysoce intervalový trénink je vhodný pro všechny, kdo chtějí hubnout. Pro posilování dobře poslouží trénink s vlastní vahou, činky můžete vyměnit za pet láhve naplněné vodou. Vhodné pomůcky jsou i hrazda, odporová guma nebo overball. Zhubnout vám ale mohou pomoci i pravidelné lekce jógy nebo pilates.

5. Vykompenzujete pracovní nasazení

Intenzivně pracujete, trávíte hodiny za počítačem nebo nevhodným způsobem jednostranně přetěžujete určité části těla? Není divu, že vás pak trápí bolesti pohybového aparátu. To všechno jsou důvody, proč je naprosto nezbytné hýbat se alespoň trochu, ale každý den. Není přitom nutné sedřít se ve fitku, právě naopak. I 10 minut denně se počítá – mohou to být protahovací nebo posilovací cviky, lehké kardio, jóga, pilates, cokoliv, co vás rozhýbe, u čeho se zadýcháte, mírně zapotíte, protáhnete a posílíte svaly. A na to je domácí praxe ideální.

6. Osvojíte si disciplínu

Sám se motivovat do cvičení a vyhradit si v každodenním rozvrhu čas na sebe je otázka disciplíny a sebelásky. Když si dáte z cíl začít pravidelně cvičit, bude to pro vás výzva. Časem si ale osvojíte pevný režim a s ním trpělivý a laskavý přístup k sobě samým. Začnete víc rozumět svému tělu, mít se raději a spolu s tím nejspíš budete i více přemýšlet o tom, co a kdy jíte. Pozitivní změna zvenčí i zevnitř zaručena!

7. Naučíte se dělat věci za sebe a pro sebe

Je přirozené, že se chceme líbit druhým. Jedinou účinnou motivací, která zaručí, že u cvičení vydržíte, je ale začít cvičit pro sebe. Ne kvůli tomu, že chcete být štíhlá do plavek, ani kvůli manželovi, kamarádce nebo dětem, ale kvůli sobě. Vyberte si takový druh pohybu, který vás bude bavit. Když cvičíte kvůli sobě a s radostí, cvičení vám prospěje a díky tomu budete mít lepší náladu, dobrý pocit, zdraví a kondici. Po nějaké době z toho budete profitovat nejen vy, ale i všichni kolem vás a třeba tím někoho dalšího inspirujete.