Proč konzumovat zázvor?

Zázvor umí mnohem víc než jen podpořit oslabenou imunitu. Jeho léčivé účinky se projevily především při léčbě žaludečních potíží, a to dokonce i při problémech po narkóze nebo chemoterapii. Při nachlazení pomáhá proto, že je velmi bohatou potravinou na antioxidanty, které zpomalují buněčné stárnutí. Při začínajících projevech nachlazení se tedy velmi doporučuje pít horký zázvorový čaj. Již při samotném napití ucítíte, jak každý doušek pomalu spaluje všechny bacily, a to díky typické štiplavé chuti.

Lék na všechno

Ať už vás trápí cokoli, zázvor vám vždy pomůže. Skutečně nezáleží, zda se jedná o trávicí nevolnosti, menstruační bolesti, nevolnosti po užívání léků, nachlazení, pálení žáhy, plynatost, vysokou hladinu cukru – při všech těchto potížích vám může zázvor pomoci. Zázvor má dokonce antibakteriální a antiseptické účinky, což znamená, že pomáhá také při otravách jídlem, jako jsou salmonelóza nebo listerióza. Při jeho konzumaci ale platí jistá omezení pro těhotné ženy. V těhotenství se zázvor sice úplně nedoporučuje, ale není zcela zakázán. Některé studie dokazují, že užití malého množství zázvoru naopak pomohlo od těhotenských nevolností.

Jak připravit zázvor

Zázvorové drinky a čaje nadupané vitaminy nemusíme představovat. Každopádně zázvor se dá zakomponovat do běžných jídelníčků možná víc, než si nyní dokážete představit. Hodí se například do salátů – nezapomeňte ale na jeho výraznou chuť, proto s ním nakládejte velmi opatrně. Zázvor můžete použít stejně jako mrkev do vývaru. Jeho použitím do polévky získáte velmi silnou a vitaminy nabitou polévku. V asijské kuchyni se takto zázvor používá běžně. Můžete ho ale nastrouhat i do omáček, pod maso. Skvěle se hodí ke kuřecímu, kde krásně zvýrazní jeho chuť. Možná byste to netipovali, ale zázvor je používaný i ve sladkých kombinacích – velmi známý je zapečený banán na zázvoru a medu.

Jak zázvor nakupovat

Asi vás nepřekvapí, že zázvor je nejlepší kupovat v bio kvalitě. Obecně se dá říci, že nejkvalitnější zázvor se dá pořídit od vietnamských obchodníků nebo ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou. Kvalita zázvoru kupovaného v supermarketu nebude nejspíš nic moc, i tak si ale dokáže uchovat své léčivé účinky. Vůbec nejlepší způsob, jak se dostat k zázvoru, je si ho vypěstovat doma. Jedná se ale o náročnější disciplínu i pro zkušenější pěstitele. V našich podmínkách málokdy rostlinka rozkvete.

Zřídkakdy najdete tolik pozitivních účinků v jedné rostlině. Právě teď je čas zařadit zázvor do jídelníčků co nejvíc. Jeho účinky na sebe nenechají dlouho čekat.