Vysoký podíl vlákniny

Hrušky nejsou ovocem, které je nadupané vitaminem C, i když v nich vitaminy také najdeme. Těsně pod slupkou se ukrývá vysoký podíl vitaminu B, takže je nejlepší konzumovat je neoloupané. Hrušky jsou ale doslova nadupané vlákninou, a to nejen tou rozpustnou, ale i nerozpustnou. Rozpustná pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, nerozpustná má projímavé účinky, je tedy účinným pomocníkem při zácpě. Hrušky jsou díky vláknině ideálním ovocem při dietách. Díky vysokému podílu fruktózy nám pomůžou zahnat chutě na sladké a přitom zasytí na dlouhou dobu.

Pomocník při detoxikaci

Hrušky mají vysoký podíl vody. Díky tomu mají schopnost neutralizovat a vylučovat z našeho těla těžké kovy, jako je olovo nebo rtuť. Jejich další nedocenitelnou schopností je snižování kyseliny močové v těle, pomáhá tedy lidem trpícím dnou. S hruškami nebudete při detoxikaci nebo dietě trpět hlady. Díky vysokému podílu jódu, který pomáhá udržovat v rovnováze štítnou žlázu, budete vybalancovaní a v dobré fyzické kondici, což je předpoklad pro udržení diety jako takové.

Chrání naše srdce

Díky vysokému podílu draslíku pomáhají hrušky zpevňovat cévy a zabrání tomu, aby se v nich nahromadil vápník. Doporučují se tedy konzumovat při cévních potížích a při chorobách krevního oběhu. Dokážou také snižovat vysoký krevní tlak. Opět je nejvíce prospěšných látek schovaných pod slupkou nebo přímo v ní, konzumujte je tedy neoloupané.

Podpora ledvin

Hrušky se dokonce doporučují při selhání ledvin způsobeném zánětem nebo odumíráním ledvinových buněk. Neobsahují totiž žádný sodík a působí močopudně. Jak už bylo řečeno, mají také detoxikační účinky, které úzce souvisí s funkcí ledvin.

Hrušky po celý rok?

Hrušky mají jednu velkou nevýhodu – moc dlouho nevydrží v dobré kondici. Čerstvé a syrové hrušky jsou k mání právě teď, během podzimu. Pokud si ale chcete jejich blahodárné účinky užívat i mimo toto období, dobře poslouží i hruškový kompot nebo šťávy. Velmi dobrým způsobem uchování hrušek je jejich sušení – během zimního období můžete večerní zobání něčeho nezdravého zaměnit za křížaly z hrušek a jablek. Je to skvělá svačinka nejen pro dospělé, ale i pro děti. Můžete ale zkusit hrušky uskladnit – nejlépe v tmavé chladné místnosti. Doporučujeme však kondici hrušek pravidelně kontrolovat.

Už máte chuť na sladké šťavnaté hrušky? To, co na podzim nesmí chybět, je také pořádný hruškový koláč na francouzský způsob. Dopřejte si ho a užívejte si podzim plnými doušky.