Během této doby je naše fyzická aktivita velmi nízká, přestože cvičení nám může v mnoha ohledech ulevit. Dodnes slýcháme nespočet mýtů o cvičení během cyklu. Nakonec se ale ukázalo, že pohyb je prospěšný ke zmírnění různých příznaků spojených s cyklem, jako jsou bolesti a křeče v břiše, žaludeční nevolnosti, bolesti hlavy, nadýmání, změny nálady, podrážděnost a únava.

Několik výzkumů naznačuje, že tyto příznaky způsobily různé fyzické a hormonální změny v ženském těle. Správné cvičení však může vyvážit tyto fyzické a hormonální změny a zvýšit produkci endorfinů – hormonů štěstí – a snížit podrážděnost, bolest a zároveň zlepšit náladu.

Aktivity, které vás během menstruace udrží v pohybu

Chůze

Je prospěšná z mnoha důvodů a stačí pouze 30 minut aktivní chůze denně, aby vám pomohla jako prevence při kardiovaskulárních poruchách a posílila vaše zdraví. Během menstruace a silných bolestí může být chůze nejlepší a nejvhodnější volbou, zvláště pokud se během cyklu cítíte podráždění a vaše nálada je na bodě mrazu. Čerstvý vzduch vám udělá dobře, zlepšíte si náladu a lehké pohyby vašeho těla zvýší hladinu endorfinu.

Běh

Dokáže zmírnit menstruační bolesti. Znamená to však nic nepřehánět a příliš se nevysilovat. Vsaďte na pomalejší běh, ve kterém si uděláte krátké přestávky. Běh korigujte a přizpůsobte svému pocitu. Pokud vás tento pohyb vyčerpává a spíše vás demotivuje, dejte přednost rychlé chůzi. Během cyklu se na HIIT v podobě sprintů nezaměřujte, raději využijte trénink s nízkou intenzitou.

Jóga

Pomáhá uvolnit podrážděnou náladu pouhými protahovacími a dechovými cvičeními. Široké spektrum jógových pozic vám pomůže zvýšit krevní oběh a uvolňuje napětí. Je vědecky prokázáno, že cvičení jógy pomáhá uvolňovat tělo a zmírňuje příznaky menstruačních bolestí, jako jsou křeče nebo i nadýmání.

Cvičení s nižší intenzitou, jako je mobilita, jóga, regenerační cvičení nebo strečink, vám pomůže usnadnit zdravý pohyb a snížit bolesti včetně křečí v zádech.

Pilates

Jde o velmi populární typ cvičení. Dokáže uvolnit tělo, pomáhá udržet klid a zároveň posiluje zdraví. Tyto cviky cílí na specifické svalové skupiny, takže si můžete trénink přizpůsobit podle svých potřeb a preferencí. Pilates buduje sílu jádra a díky tomu má pozitivní vliv na snížení křečovitých bolestí.

Plavání

Zřejmě je to asi poslední věc a pohyb, kterému bychom se chtěly věnovat při menstruačním cyklu. Nicméně plavání je jedním z nejvíce uvolňujících pohybových cviků, které můžeme udělat pro snížení fyzických a psychologických příznaků PMS, včetně změn nálad, depresí, podrážděnosti, bolesti hlavy, bolesti břicha, křečí, citlivosti prsou i slabé koordinace.

Domácí trénink

Domácí cvičení je ideální pro všechny, kdo se cítí emociálně vyčerpaně a nemají náladu na okolní svět. V pohodlí svého domova si můžete zapnout typ cvičení, na který máte náladu, a věnovat se mu přesně podle svých sil. Pár dní před menstruací můžete zařadit lehčí tréninkové cviky, které vás uvolní a připraví tělo na cyklus.

Cvičení, kterým je lepší se během menstruace vyhnout

Cvičení během menstruace by nemělo tělo nadmíru zatěžovat, aby příliš nerušilo menstruaci. Existují tedy určité cviky, kterým byste se během menstruace měly vyhnout.

  • Vyvarujte se vysokého intervalového cvičení HIIT.
  • Necvičte příliš dlouhou dobu.
  • Nenuťte své tělo cvičit a začněte ho vnímat.
  • Pravidelné cvičení je prospěšné pro zdraví i mysl.

Neexistuje žádný vědecký důvod, abyste vynechaly cvičení během menstruace, pokud nemáte žádné závažné příznaky a bolesti, které vás omezují. Mnoho lékařů také zastává názor, že cvičení může být pro vaše tělo během této doby prospěšné. Důležité však je poslouchat své tělo a nic nepřehánět.

Vyberte aktivitu, která je pro vás nejlepší

Příznaky menstruace se liší u každé ženy. Proto je dobré přizpůsobit svůj plán tomu, na co máte sílu, chuť a co vám dodává energii a dobrou náladu. Vždy dbejte na svůj pocit a během cvičení nezapomínejte ani na pauzu.