Ať už jste masáž vyzkoušeli, nebo o ní teprve přemýšlíte, věřte, že pravidelnost v tomto směru má více výhod než jen ty chvíle, kdy se cítíte dobře. Každá masáž, kterou podstoupíte, trénuje a posiluje tělo, přispívá k uvolnění a regeneraci svalů a pomáhá lépe zvládat stres, který je součástí našich každodenních životů. Masáže nejsou jen o relaxaci, mají dlouhodobé výhody a pozitivní účinky, o nichž se dočtete v tomto článku.

Masáže

Můžeme se setkat se širokou škálou nejrůznějších druhů masáží – od švédské, reflexní přes cílenou, která se zaměřuje na konkrétní problém, až po aroma nebo sportovní masáž, která cílí na regeneraci a zotavení aktivních sportovců.

Bez ohledu na typ mají masáže jedno společné, a to je tlak, který vede k uklidnění a zpomalení nervového systému.

Úleva od bolesti

Pokud se rozhodnete pro pravidelnou masáž, je to skvělý krok k tomu, jak minimalizovat bolesti a předcházet jim. Vámi zvolený terapeut se může soustředit na konkrétní problémovou oblast a na zatuhlé svaly, které postupně bude masáží uvolňovat, čímž se zvýší krevní oběh. Tyto praktiky efektivně zmírňují bolesti, které často bývají spojené s úrazy, artritidou a řadou dalších stavů a komplikací, které jste během života utrpěli. Při pravidelné masáži můžete během chvilky zaznamenat výhody, jako je například snížené užívání léků proti bolesti.

Ochrana proti úrazům a lepší regenerace

Zranění a následná rehabilitace je pro mnohé z nás velmi frustrující. Fyzické rehabilitace jsou cílem, jak podpořit a zvýšit sílu včetně flexibility.

Masáže hrají důležitou a klíčovou roli jako doplněk rehabilitačních procesů. Podporují pohyb, uvolňují svaly a pomáhají tělu efektivně pumpovat kyslík a živiny do tkání a dalších důležitých orgánů. Díky tomu se svaly stávají pružnějšími, silnějšími a snáze se hojí a regenerují.

Správné držení těla

Špatné držení těla může způsobit napětí v zádech a krku. Pravidelná masáž podpoří a umožní zdravější pohyb, uvolní svaly a pomůže zmírnit bolest způsobenou špatným držením těla. Tělo se za pomoci masáže začne umisťovat do zdravé a přirozené polohy.

Uvolní napětí a přispěje k psychické rovnováze

Masáž pozitivně působí i na naši psychiku a duševní rovnováhu. Pomůže nám dosáhnout většího pocitu klidu včetně relaxace během procesu. Uklidňující pohyby a tlak vyvinutý na naše svalstvo podpoří uvolnění endorfinů – hormonů štěstí, které se podílí na dobré náladě a efektivně odstraňují stres. Masáž pomůže i ke kvalitnějšímu spánku, který souvisí rovněž s duševní pohodou.