Teplé pokrmy vítězí

Pro ty, kteří naslouchají svému tělu a vnímají roční cyklus kolem sebe, nastoupí tato rada naprosto přirozeně. V kolotoči všedních starostí ovšem dokážeme zapomenout, že už je vlastně září. S nástupem podzimu bychom měli naši stravu přizpůsobit a začít dopřávat našemu tělu potraviny, které organismus pomalu, ale jistě zahřejí – lupínky s mlékem ke snídani tedy nejspíš už nebudou to pravé ořechové. Ráno si udělejte teplou kaši (jáhlovou, rýžovou, ovesnou) se zahřátým banánem a špetkou skořice. Banán můžete osmahnout na troše ghí, protože dle ájurvédy se nikdy nekombinuje vařené a syrové jídlo najednou. Do jídelníčku zařaďte husté zeleninové polévky, pečenou zeleninu, pomalu dušené pokrmy z jednoho hrnce.

Koření pomůže

Jídla připravujte na kvalitních zastudena lisovaných olejích nebo přepuštěném másle, tzv. ghí. S tukem opravdu netřeba šetřit. Co ale jídlu dodá ten pravý zahřívací efekt, je koření. Sáhněte po takovém, které pomáhá prohřívat a regulovat zažívání – např. kardamom, zázvor, římský kmín, koriandr, fenykl, skořice či hřebíček.

Co k pití?

Vátě prospívá slaná a sladká chuť, naopak jí škodí hořká a trpká. Toho se držte. Během dne můžete zahřívat organismus nejen jídlem, ale také správnou volbou pitného režimu. Přes den pijte převařenou čistou vodu nebo kořeněné čaje. To, co vašemu tělu v tomto období moc neprospěje, je káva, černý a zelený čaj. Je to kvůli vysokému obsahu kofeinu, který vátě neprospívá. Je možné, že s nástupem podzimu na sobě pocítíte únavu. Zvýšením příjmu kávy ji ale nezaženete, naopak ji spíše podpoříte. Vyzkoušejte čerstvý zázvorový čaj s hřebíčkem, medem a citronem. Funguje jako jakýsi elixír, který vaše tělo zahřeje a nakopne.

Váta potřebuje uzemnit

Nejen jídlo vás dokáže dostat do rovnováhy. Pokud máte sedavé zaměstnání a koukáte dlouhou dobu do počítače, snažte se svůj den trochu pozměnit tak, abyste škodlivé modré záření přerušili. Dělejte častěji pauzy, jděte se projít na čerstvý vzduch, protáhněte se pomocí oblíbených jógových pozic. Váta potřebuje uzemnit a tomu prospěje rutina. Letní období výletů a dovolených je nyní za námi, každý obyčejný den si užívejte a dostatečně odpočívejte.

Podzim má svoje kouzlo, a jakmile mu trochu přizpůsobíme svůj životní rytmus a jídelníček, dokážeme si ho užít naplno i bez oslabení organismu a únavy. Zejména v tomto období je potřeba, abychom si udrželi element vzduchu a prostoru v těle i mysli v harmonii. Musíme si tedy dát pozor, aby váty nebylo příliš, proto zvolněte tempo, vybalancujte čas pro povinnosti a čas pro odpočinek.