Doba jedová

Vědecká i lékařská komunita uznává existenci tisíců látek, které mají potenciál narušit hormonální rovnováhu v těle. Pro jejich souhrnné označení se používá termín endokrinní disruptory. Jsou v konvenční kosmetice, kterou si nanášíme na kůži (krémy, barevné a voňavé mycí gely, šampony, dekorativní kosmetika), v chemických čisticích prostředcích, v parfémech, v potravinách, které jíme (pesticidy a herbicidy v plodinách, antibiotika a hormony v mase z konvenčních chovů), v šatech ze syntetických látek, které na sebe oblékáme, v plastech (jistě jste slyšeli o problematice mikroplastů, které zamořují oceán), jsou také v půdě a v pitné vodě – ano, té, kterou pijete z kohoutku. Není tajemstvím, že kohoutková voda obsahuje rezidua léků, hormonů a antibiotik, které čističky nejsou schopny odstranit. Kromě člověkem vyvinutých syntetických látek nás ohrožují také těžké kovy jako rtuť (amalgámové výplně v zubech), olovo, kadmium (ve výfukových plynech) a arsen.

Důsledky toxického prostředí na zdraví

Výzkumy potvrzují, že tyto hormonální jedy narušují imunitní a nervový systém. Jejich hlavním úskalím je, že nemají schopnost se rozkládat. Akumulují se tak v přírodě, v půdě, ve vodě i v živých organismech. Jsou v oceánech, v tuku ledních medvědů, kteří kvůli nim mají problémy s reprodukcí. Najdeme je i v krvi novorozenců nebo v mateřském mléce. Naše hormony jsou v důsledku působení těchto látek vyhozené z rovnováhy. Následky jejich působení dochází k předčasnému stárnutí, snížené funkci metabolismu, oslabení imunity, jsou zodpovědné za pokles spermií u mužů, neplodnost u žen, některé typy rakoviny, únavový syndrom nebo třeba psychické potíže.

Pokud vás již nějaké zdravotní obtíže trápí, tou nejjednodušší a nejpřirozenější cestou ke znovuzískání vašeho zdraví zpět je zvýšit podíl ovoce a zeleniny v jídelníčku. Ovoce a zelenina mají úžasnou schopnost podpořit přirozené detoxikační procesy v těle a dodat nám komplexy látek, které posilují imunitu. Jejich podíl v jídelníčku je nenahraditelný. Žádný doplněk stravy ani zázračná potravina je nezastoupí. Nepodceňujte proto jejich sílu. Zelenina by měla celoročně tvořit polovinu denního talíře – tedy objemu jídla, které denně zkonzumujete. V létě můžete bez obav zařadit klidně pár pročišťujících dnů výhradně na ovoci a zelenině. Pijte při tom dost čisté vody. Tělu tím jen prospějete.

Jak zvýšit podíl ovoce a zeleniny

Upřímně si odpovězte na otázku: Kolik porcí mléka, sýru, hranolků a tučných nezeleninových a neovocných potravin sním? Kompenzujte jejich množství čerstvou zeleninou a ovocem. Do ranní granoly přidejte čerstvé ovoce. Vyměňte čokoládové dorty a limonády za čerstvé ovoce. Místo koblihy, listového košíčku s jahodami nebo borůvkového koláče si dejte čerstvé jahody a borůvky. Ke grilovanému masu nebo smaženému sýru přidejte jednou tolik zeleniny a listové zeleniny. Zkontrolujte, jak barevný je váš talíř – polovinu z něj by měla zaujímat zelenina. Pozvěte různé druhy zeleniny do kuchyně a experimentujte s nimi. Salát Caesar je určitě lepší volba než stehýnka z fast foodu, kromě ledového salátu ale existují i jiné druhy listové zeleniny – špenát, rukola, polníček, dubáček, mangold… Pusťte se do objevování.

Po čem sáhnout

Veškerá zelenina a ovoce mají prospěšné účinky pro zdraví. Při výběru se řiďte tím, co vám chutná – právě po tom vaše tělo volá nejvíce. Nebojte se ale také experimentovat a ochutnávat nové druhy. Níže uvádíme ty, které nesmíte minout.

Lesní borůvky – jsou nejmocnějším ovocem planety, malé, ale zázračné. Nepleťte si je se zahradními (kanadskými) borůvkami pěstovanými na vysokých keřících. Jsou nejbohatší potravinou na antioxidanty. Díky svým silným antioxidačním schopnostem zajišťují prevenci i léčbu nemocí. Přidávejte je do ranních smoothie nebo jezte jen tak.

Bobuloviny – nemáte-li borůvky, sáhněte po angreštu, rybízu, malinách nebo brusinkách. Bobuloviny obecně mají velkou antioxidační sílu. Jsou skutečným elixírem mládí. Ochraňují játra před působením jaterních potížistů, jako jsou viry, bakterie, plísně, toxiny a těžké kovy.

Řapíkatý celer – pár řapíků je skvělé schroustat jen tak na svačinu s jablkem nebo hruškou. Léčivá je pak čerstvě vylisovaná šťáva z řapíkatého celeru. Odstraňuje zkrystalizované toxické soli, které jsou roky usazené na orgánech, a tím čistí celý organismus. Odstraňuje hlen z jater a střevního traktu a rozptyluje tukové buňky v játrech (ztučnělá játra). Působí při prevenci i léčbě nemocí.

Meloun – má silně čisticí účinek. Hydratuje krev, ředí špinavou toxickou krev plnou tuků, takže ji srdce nemusí tak usilovně pumpovat. Ideální potravina do horkého léta. Uprostřed parného léta si klidně můžete dopřát melounový den, kdy si dáte tolik melounů, abyste nebyli hladoví, a vypijete dostatek čisté vody. Vyčistíte tím nejen ledviny, ale i játra a odvedete toxiny ze střev.

Okurka – ideální hydratační potravina. Obsahuje živou vodu plnou minerálů, která hydratuje krev. Zmírňují syndrom špinavé krve a tím pomáhají snižovat množství tuku a toxinů v krvi. Působí protizánětlivě v tenkém a tlustém střevě.

Hrozny – bílé jsou sice haněny kvůli vysokému obsahu cukru, právě tento cukr ale pomáhá regenerovat játra. Hrozny jsou ovocem dlouhověkosti, posilují schopnost jater vykonávat více než 2000 chemických funkcí. Ovocná kyselina v hroznech rozpouští žlučové kameny, vzpomeňte si na