Čím se rostlinná mléka liší od živočišných?

Rostlinné mléko není mléko v pravém slova smyslu. Tohle označení totiž správně patří jenom tomu živočišnému. Úplně přesně jde tedy o rostlinný nápoj. Na rozdíl od mléka, které se po nadojení jen různě upravuje, se rostlinné nápoje vyrábí lisováním a fermentací ovsa, rýže, sóji, mandlí nebo různých ořechů. Neobsahují tedy laktózu ani cholesterol a mají jen malé množství tuku. Samozřejmě se liší i chutí.

Může rostlinné mléko plnohodnotně nahradit to živočišné?

Kravské mléko škrtá ze svého jídelníčku hodně lidí, i těch zdravých. Ochuzují se tak ale o spoustu cenných látek. Pokud mléko už opravdu nechcete ani vidět, měli byste pravidelně konzumovat alespoň zakysané mléčné výrobky, sýry nebo tvarohy, které tělu dodají vápník a další důležité látky. „Něco jiného je to u lidí, kteří nesnášejí mléčný cukr neboli laktózu nebo jsou alergičtí na mléčné bílkoviny, a na výběr tak moc nemají,“ říká gastroenterolog a nutricionista Pavel Kohout z pražské Thomayerovy nemocnice. Pro ty jsou rostlinné nápoje výborným řešením, stejně jako pro lidi, kteří si musí pečlivě hlídat hladinu cholesterolu. „Zvlášť sójové mléko obsahuje velké množství kvalitních bílkovin, nenasycených mastných kyselin a téměř celé spektrum esenciálních aminokyselin. Kromě toho v něm najdeme i fytoestrogeny, kterým se v posledních letech přisuzuje spousta pozitivních vlivů zejména na zdraví žen,“ říká výživová poradkyně z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně Iva Hrnčiříková.

Na trhu je spousta sójových nápojů. Podle čeho poznat skutečně kvalitní výrobek?

Hlídejte si nutriční hodnoty a informace o složení. Sójové nápoje by měly obsahovat pouze sójovou bílkovinu a rostlinný tuk. Do některých výrobků se ale přidává kukuřičný škrob a zároveň se omezuje množství bílkoviny, aby se nápoj svojí konzistencí co nejvíc podobal živočišnému mléku. „To je ale špatně. Množství sójové bílkoviny by mělo být minimálně tři procenta. Mnohé už napoví cena výrobku,“ radí Hrnčiříková.

Pro koho se rostlinné nápoje nehodí?

Nedoporučují se jako náhrada kravského mléka u úplně malých dětí. Nemají dost vápníku, obsahují málo bílkovin a energie a některá mohou vyvolat i alergie. Týká se to hlavně sóji, která je hodně častým a silným alergenem. Pokud pediatr nerozhodne jinak, měly by sójové nápoje pít až děti starší tří let. Nejmíň problematické je v tomto ohledu ‚mléko‘ rýžové, které se hodí jako občasné zpestření jídelníčku.

Jsou rostlinná mléka stravitelnější než ta živočišná?

Stravitelnost živočišného mléka ovlivňuje jeho tučnost. Čím je tučnější, tím hůř se tráví. „Velkou roli hraje to, jak vysokou máme v těle hladinu enzymu laktázy, který tráví mléčný cukr. V dospělosti může být snížená, což způsobuje, že se některým lidem může jinak dobře stravitelné živočišné mléko trávit hůře,“ vysvětluje gastroenterolog Kohout. Rostlinná mléka jsou v tomhle trochu ve výhodě. Většina lidí je tráví velmi dobře.

Hodí se rostlinné nápoje do dietního jídelníčku?

Ano, protože jsou dobrým zdrojem vlákniny. Jsou vhodné i jako dopolední svačina. Opatrně ale na různé ovocné a jiné příchutě. Vždycky to znamená, že se do výrobku přidal také cukr. Ten zvyšuje glykemický index i kalorickou hodnotu potraviny, upozorňuje Hrnčiříková. Výhodné složení z hlediska sacharidů má hlavně nápoj ovesný, který tak dietu neohrozí.

Může rostlinný nápoj při vaření nahradit kravské mléko?

Ano, na vaření se používat dá, ale vzhledem k nižšímu množství tuku a specifické chuti nebude výsledek takový, jako když používáte kravské mléko. Pokud to chcete vyzkoušet, začněte s rýžovým mlékem. Má neutrální chuť, takže se dá použít na cokoli. A třeba mandlové mléko je skvělé v palačinkách, sójové zase v osvěžujících ovocných koktejlech a obilných kaších.