Aby bylo jasno, v konopných mastech neléčí THC neboli tetrahydrokanabinol, který známe coby psychotropní látku, nýbrž kanabidiol (hledejte také pod zkratkou CBD).

„Na základě vědeckých prací provedených v posledních letech můžeme konstatovat, že kanabidioly tlumí bolest a mají protizánětlivé účinky,“ říká vedoucí farmaceutická asistentka ústavní lékárny Institutu klinické a experimentální medicíny Pavla Mikulcová. Využít se tedy dají různě: na zklidňování atopických ekzémů, lupenky, seborey, ale také pro urychlení léčby různých zranění, ať už odřenin, popálenin, nebo bodnutí hmyzem. A pozitivně působí třeba také na klouby či natažené svaly, velmi dobře účinkuje u chronických stavů ekzémů, lupenky a jiných kožních problémů. Hojně jsou žádané gely a masti na svalové bolesti.

Dnes je velmi diskutované téma tzv. léčebného konopí. Existují již léky s léčebným konopím na některá závažná onemocnění. Vše je ale pod kontrolou a vázáno na lékařský předpis.

Koktejl prospěšných látek

Tyto aktivní látky se získávají různě. Nejčastěji lisováním ze semen, která obsahují vysoký podíl proteinů imunoglobulinů, které stimulují imunitní systém. Tento olej obsahuje také některé vzácné nenasycené mastné kyseliny, fytosteroly, minerální látky a vitaminy. Tedy hotový koktejl zdravých látek. Pokud narazíte na přípravky obsahující extrakt z květů konopí, můžete počítat s tím, že obsahují větší množství kanabidiolu.

„Konopný olej používaný v kosmetice se lisuje z legálně pěstovaných odrůd konopí, které mají snížený obsah psychotropní látky THC, ale zato vysoký obsah ostatních prospěšných kanabinoidů,“ zdůrazňuje farmaceutická asistentka. Při vybírání vhodné masti možná narazíte na problém, že výrobce neuvádí množství konopí. Předpisy totiž nejsou na tyto produkty tak přísné jako na léky, přece jen se jedná zatím pouze o kosmetické výrobky, respektive v případě univerzální masti Carun o zdravotnický prostředek.

Pozor na silice

„Velice důležitý může být také masťový základ. Suchá kůže má jiné požadavky na péči než kůže problematická,“ říká Pavla Mikulcová. Citliví jedinci by si měli dát pozor také na to, jaké další bylinné silice mast obsahuje, protože se může objevit podráždění kůže. O těchto věcech se v případě konkrétních výrobků poraďte s lékárníkem.