Co to znamená bez přidaného glutamátu?

Glutamát sodný je v některých potravinách přirozeně přítomen. Do dalších se ve větším množství přidává jako přídatná látka, která podporuje masovou chuť. „I bujóny mohou být bez přidaného glutamátu, je to pozitivní posun,“ říká Pavel Suchánek, odborník na výživu.

Je lepší mořská, nebo kuchyňská sůl?

Mořská sůl je módním hitem ve světě BIO hlavně proto, že evokuje přírodu bez přidaných takzvaných chemických látek. „Pravdou je však to, že obsah jódu je v mořské soli mnohonásobně nižší než v klasické jodizované soli. Pokud by spotřebitel užíval výhradně mořskou sůl, mohl by dokonce mít nedostatečný příjem jódu,“ říká endokrinoložka Eliška Potluková. Jodizace soli je v České republice nastavena tak, že běžný spotřebitel má adekvátní přísun jódu. „Proto pouze užívání mořské soli hlavně v těhotenství a během kojení zásadně nedoporučuju. Přísun jódu by mohl být nedostatečný pro plod i kojence,“ říká lékařka. Nadbytek jódu je ovšem také škodlivý. V našich podmínkách vzniká podle lékařky na základě zvýšené spotřeby uzenin a dalších slaných produktů.

Jak zjistím množství soli?

Někteří výrobci množství soli uvádějí přímo, u jiných si budete muset vzít na pomoc kalkulačku a zjistit to pomocí výpočtu. Udávané množství sodíku vynásobte číslem 2,54, čímž získáte údaj, kolik soli bujón obsahuje. Jen pozor, zda jde o údaje uváděné na 100 g výrobku nebo na 100 ml rozpuštěného bujónu.

Odráží se množství obsažené zeleniny na chuti bujónu?

Podle našeho testu rozhodně ano. Bujón, který jsme označili na základě chuťových vlastností jako nejvíc zeleninový, náš dojem potvrdil i čísly: obsahoval čtrnáct procent zeleniny. Ten nejméně ‚domácí‘ jen něco málo přes čtyři procenta. Také na chuti bujónu Alnatura je desetiprocentní obsah zeleniny citelný – chuť je plnější a zajímavější. Své ale samozřejmě dělá také koření. Kurkuma a zázvor dají bujónu úplně jiný šmak nežli glutamát.

Jak často je možné kupované bujóny používat?

Každý den určitě ne, přece jen obsahují hodně soli a umělých přísad. Jako nouzovka, když se vám nechce (nebo nestíháte) uvařit domácí vývar, se hodí, když si pohlídáte množství soli. Stejně jako na dochucení polévek, omáček nebo třeba na přípravu rizota. Všude tam jej můžete použít bez větších obav o své zdraví. Jen dodáváme, že když jsme při ochutnávání kupovaných bujónů uvařili ten opravdový z čerstvé zeleniny, na rozdíl od těch ‚průmyslových‘ zavoněl po celém bytě. A když jsme nezasvěcené členy rodiny pověřili, ať postupně ochutnají všechny připravené vývary a vyberou, který je podle nich ten domácí, zcela neomylně ho identifikovali.