Stimulanty

Stimulanty jsou látky, díky kterým se cítíme plní energie, do této kategorie nejčastěji patří kofein, který je v téměř každém nakopávači ve zvýšeném množství okolo 200 mg (více mg než obsahuje šálek kávy). Dále se do nakopávačů přidává taurin či synefrin – první jmenovaný (aminokyselina) působí na náš nervový systém a druhý pomáhá s termogenezí.

Aminokyseliny

Aminokyseliny slouží v našem organismu k ochraně a regeneraci svalových vláken, proto suplementace aminokyselin před tréninkem dává smysl. Fungují také jako zdroj energie při náročnějších a delších trénincích. Do řady aminokyselin přidávaných do nakopávačů a předtréninkovek patří především BCAA (větvené aminokyseliny), citrulin nebo beta-alanin.

Extrakty

Jedná se o výtažky z rostlin, které stimulují nebo pozitivně ovlivňují některé funkce našeho organismu. Nejčastěji se jedná o extrakty ze zeleného čaje či černého pepře.

Vitaminy

Vitaminy (a také minerály) tvoří většinu nakopávačů či předtréninkových nápojů. Nejčastěji se zařazuje vitamin C nebo vitaminy skupiny B.

Kreatin

Kreatin zlepšuje fyzickou sílu i regeneraci a zrychluje práci svalů, proto má nezastupitelné místo v těchto doplňcích stravy.

Jsou opravdu nezbytné?

Nakopávače i předtréninkovky mají pozitivní vliv na náš organismus díky látkám, které jsou obsaženy v těchto produktech, ovšem sportovní výkon výrazně neovlivňují. Nejčastěji se jedná o placebo efekt, díky kterému se cítíme po vypití těchto nápojů silnější a výkonnější. Po pravidelném používání a zařazování nakopávačů před tréninkem postupně dochází ke snižování účinků, proto je vhodnější nakopávače zařazovat mimořádně (při vyšší únavě, delším nebo náročnějším tréninku). Těhotné a kojící ženy a lidé se srdečními problémy by se těmto produktům měli vyhnout.