Menstruační bolest je způsobena kontrakcemi dělohy, ke kterým v tomto cyklu dochází. V tomto článku bych vám chtěla dát pár tipů, jak snadněji zvládat bolest a co můžete udělat pro to, abyste menstruaci zvládly snadněji a abyste se nemusely omezovat v aktivitách, které vás baví.

Jsou křeče při menstruaci silné?

Menstruační křeče se přirovnávají k pulzující až křečovité bolesti. Často jsou doprovázeny tlakem a tupou bolestí, která může zasahovat až do dolní části zad a stehen. Menstruační křeče mohou být doprovázeny například nevolností, závratí, bolestí hlavy nebo únavou. Silnější a těžké křeče se obvykle objevují těsně před menstruačním cyklem, trvají déle než typické menstruační křeče a jsou doprovázeny silným krvácením.

Cvičení během menstruace

Cvičení je podle nejrůznějších studií prospěšné i při menstruaci. Během fyzické aktivity se do těla vyplavuje hormon štěstí (endorfin), který reaguje s receptory mozku a následně zvyšuje náladu, která pomáhá tlumit vnímání bolesti. V průběhu předmenstruačního cyklu často býváme oteklejší, protože tělo zadržuje vodu. Ulevit nám může pohyb, který rozproudí krev a nadbytečnou vodu odplaví potem z těla. V tomto období nezapomínejte, že máme sníženou energii, a tak je vhodné volit pohybové aktivity, které nejsou příliš intenzivní a náročné.

Mezi nejdoporučovanější aktivity patří bezesporu jóga, která se na tuto problematiku zaměřuje detailněji. Můžete ale také vyzkoušet pilates, lehké kardio nebo plavání. Vhodnou volbou je i delší procházka, při které můžete střídat tempo.

Jak lépe zvládnout menstruační cyklus a eliminovat bolest?

Teplá voda

Udělejte si chvilku pro sebe a ponořte své tělo do teplé vody. Zklidníte tak spodní břicho a záda. Navíc je to skvělý způsob, jak relaxovat a zmírnit napětí.

Doplňky stravy

Některé doplňky stravy vám mohou pomoci zmírnit křeče a bolesti při menstruačním cyklu. Mezi nejpoužívanější se řadí hořčík, omega-3 mastné kyseliny a vitaminy B1 a B6.

Vyhřívací podložky

Teplo prokazatelně snižuje křeče a působí stejně jako ibalgin. Pro úlevu od bolesti si položte na spodní část bříška vyhřívací podložku.

Cvičení a pohyb

Dýchání, cvičení, jóga a čas strávený aktivitou, která vás baví a naplňuje, pomáhá snížit stres a navodit pozitivní myšlenky, které vám pomohou zmírnit křeče.