„Vždycky jsem sportovala, měla jsem sice sedavé zaměstnání, ale po pracovní době jsem šla minimálně pěšky domů nebo si dala hodinku v posilovně, bazén, jógu,“ vzpomíná třicetiletá Iva, maminka dvouleté Emy a čtyřměsíčního Šimona.

„Přála jsem si být aktivní i při těhotenství, ale bylo mi tak špatně, že jsem kolikrát nebyla ani schopná jít do práce. A když už jsem z kanceláře přišla domů, spala jsem. Bohužel po porodu nepřišlo zlepšení,“ vypráví mladá maminka, která kvůli nevyspání, stresu a tomu, že se první dítě chtělo neustále chovat, skončila se zády několikrát v péči neurologů i fyzioterapeutů.

Nejzatíženější oblasti

„Osobně se nejčastěji u žen setkávám s bolestmi pohybového aparátu v oblasti hrudníku, beder, potažmo SI skloubení. Objevují se také bolesti krční páteře, paží, chodidel, případně problémy v oblasti pánevního dna,“ vyjmenovává fyzioterapeutka Tereza Sedláková nejčastější bolesti maminek na mateřské.

Bolesti hrudníku přitom často souvisí s blokádami žeber. Bedra jsou často přetěžována ochablým stojem a nedostatečnou oporou břišních svalů. Například SI skloubení (oblast beder) si často blokujeme sedem „noha přes nohu“ a bolesti kostrče či pánevního dna „hlubokým, sesunutým sedem“, kdy je tlak vyvíjen právě na kostrč.

„K blokádám a obecně bolestem dochází neadekvátním zatěžováním – hrbíme se u kojení, usneme na šprušlích postýlky, chováme děti pouze na jedné ruce, ‚vyvalujeme‘ bok, na kterém máme děti posazené, neudržíme rovný stoj. Toto všechno přispívá ke vzniku bolesti, která často nevzniká jednorázovým přetížením, ale opakováním těchto patologických vzorců pohybu,“ vysvětluje fyzioterapeutka.

Zacvičte si sestavu proti bolestem zad.

První pomoc? Raději suché teplo!

Obecně je vhodné jako první pomoc na bolest vyzkoušet suché teplo (někomu ale nemusí dělat dobře) nebo si zkusit, aspoň na chvilku, natáhnout se na tvrdou zem – na záda a poté i na břicho. Zkusit se uvolnit, jen chvíli ležet, prodýchat se. Protáhnout jen tak vleže ruce a nohy do dálky, povolit a zopakovat, jak kdyby člověk chtěl o pár čísel vyrůst.

„Velmi dobré je v tuto chvíli také zamyslet se, zkoumat, co nám může onu bolest způsobovat, a tyto stereotypy pozměnit,“ radí Tereza Sedláková a dodává, že není třeba měnit své zvyky. Stačí začít třeba malými změnami.

To znamená neřešit bolest pouze léky a přecházením. „Doporučuji, jakmile se na to budete po porodu cítit, začněte se sami sobě věnovat. Navštivte fyzioterapeuta, zacvičte si, najděte si alespoň chvilku na sebe. Nejprve musíte být v pořádku a funkční vy, abyste se mohla postarat o dítě,“ říká odbornice a závěrem dodává, že v případě vleklých, dlouhotrvajících obtíží je nutná návštěva a odborná pomoc fyzioterapeuta, který „ušije“ terapii na míru, poradí se správnými návyky i s tím, jak ideálně manipulovat s dítětem, aby nehrozily bolesti zad. Obecný návod na vyřešení těchto nepříjemných problémů totiž bohužel neexistuje.

Chcete se o bolestech zad dozvědět víc? Poslechněte si náš podcast s fyzioterapeutem Davidem Henebergem. Najdete ho zde.