Co je lymfatický systém?

Je to především klíč k našemu zdraví, imunitnímu systému a obraně organismu. Lymfatický systém je komplexní struktura složená z lymfatických cév a lymfatických uzlin. Odstraňuje odpad v těle, odvádí škodlivé a nepotřebné látky.

Lymfa neboli míza je bezbarvá tekutina a skládá se z lymfatických orgánů – uzliny, mandle, slezina, brzlík, kostní dřeň, apendix. Pokud tato tekutina necirkuluje svalovou kontrakcí nebo máte-li nedostatek pohybu, může se to odrazit na imunitě.

Jaké má lymfatický systém funkce?

  • · Odvod tuků ve formě kapének
  • · Odvod škodlivých a nepotřebných látek
  • · Obranný mechanismus
  • · Stálost vnitřního prostředí

Jak podpořit lymfatický systém?

Dostatečně pijte

Nejdůležitější částí procesu pro posílení lymfatického systému je dostatečný příjem tekutin. Dehydratace bývá častou příčinou nedostatečného fungování lymfatického systému. Pokud víte, že se během dne zapomínáte napít, zkuste lahev s vodou vždy položit na viditelné místo.

Vyzkoušejte hydroterapii

Při střídání horké a studené vody pomůže horká uvolnit tělo a snížit stres a studená bude stimulovat lymfatický systém k odstranění toxinů. Hydroterapií snížíte svalové napětí a zvýšíte krevní oběh.

Relaxujte pomocí masáže

Pro zlepšení lymfatického systému, proudění lymfy a zmenšení otoků je skvělá masáž, která uvolní veškerý nahromaděný tlak v organismu a zmírní stres.

Zajděte si na jógu

Pokud nastane přetížení lymfatických uzlin, je vhodné zařadit pohyb ve formě jógy, která je velkým hitem pro posílení lymfatického systému. Vhodné jsou pozice kobry, mostu, trojúhelníku či pozdrav slunci.

Odreagujte se v sauně

Škodliviny vdechujeme, pijeme, jíme a také je absorbuje i naše pokožka. Saunování zlepšuje imunitní systém, pokožku zbavuje nečistot a zlepšuje prokrvení.

Zhluboka se nadechněte

Dýcháním podpoříte zachycení a odvod nežádoucích bakterií a toxinů. Navíc dojde k uvolnění lymfatických cév. Hluboké dýchání spočívá v tom, že dýcháte nejen do hrudníku, ale i do břicha (vdechnete vzduch natolik, až vytlačíte břicho).

Hýbejte se

Základem zdravého těla a správného fungování lymfatického systému je fyzická aktivita. Pokud se budete pohybovat (chůze, běh, plavání, tanec…), pomůžete rozpohybovat lymfu v cévách, rozproudíte krevní oběh a podpoříte odplavení zplodin metabolismu.

Jezte nezpracované potraviny

I výživa má vliv na lymfatický systém. Zaměřte se na nezpracované potraviny a vyhněte se těm vysoce průmyslově zpracovaným, které tělu neprospívají, zatěžují tělo i lymfatický systém.