Základem je maso

Základem každé grilovačky je maso. Zajděte ke svému oblíbeném řezníkovi, který vám připraví kvalitní maso podle vašich představ. Určitě se vyhněte nákupu již marinovaného masa. V takovém případě nemáte šanci zjistit, zda je maso opravdu čerstvé a v dobré kondici. Doma si maso naložte třeba jen do oleje a bylinek. Jedině tak si budete moci vychutnat tu pravou chuť masa. Marinované maso je i křehčí a šťavnatější a bylinky v marinádě můžou snižovat množství vytvářených nežádoucích látek.

Ovoce a zelenina patří na gril

Pokud na gril dáváte v první řadě maso, v těsném závěsu nesmí chybět zelenina a nakonec vlastně i ovoce. I když nejste velcí fanoušci zeleniny, ta z grilu vám určitě zachutná. Zkuste si připravit grilovanou cuketu nebo papriku. Nejlepší na tom je, že pokud si na talíř dáte pořádný kus masa a k tomu přidáte grilovanou zeleninu, vlastně vám na talíři ani nezbyde místo na přílohu. Tím dopřejete svému tělu pořádnou pochoutku z čerstvých kvalitních surovin a přitom můžete jít spát zcela bez výčitek.

Dipy a omáčky

Každou grilovací party nejvíce ozvláštní něco domácího. Doma vyrobené grilovací omáčky a dipy udělají na všechny velký dojem a přitom je to velmi jednoduché. Sáhněte po zakysané smetaně, avokádu a paprikách. Z těchto tří základních ingrediencí vykouzlíte bylinkový dip, guacamole a kečup z červených paprik. Zaručujeme vám, že o těchto dobrotách bude každý vyprávět ještě hodně dlouho. Zároveň se vyhnete tomu, že si k výbornému masu na talíř přidáte ze sklenice omáčku plnou éček a dochucovadel. Opravdová chuť se připravuje ve vaší kuchyni, ne v obchodě.

Co k pití?

Jakmile si dopřejeme dobré jídlo, rádi sáhneme po kvalitním pití. V letním období dobré maso rádi zapijeme výborným vychlazeným pivem nebo proseccem. Pokud vám záleží na tom, abyste celým večerem prošli ve zdravějším stylu, sáhněte raději po nealko verzi. Alkohol totiž naše tělo dehydratuje a v letním období naopak potřebujeme tekutiny spíš doplňovat. Rovnou také zavrhněte veškeré ovocné varianty, které jsou plné cukru. Skvělou alternativou může být voda ochucená čerstvým ovocem – do džbánu s vodou přidejte čerstvé ovoce, jako jsou jahody, maliny nebo borůvky. Ovoce vodu krásně obarví a vy si vychutnáte pravou domácí limonádu. To samé můžete vyzkoušet i s okurkou, lístky máty a ledem.

Sami vidíte, že letním grilovačkám není třeba se nijak vyhýbat. Naopak! Pokud si dáte jen trochu záležet na přípravě a vynecháte kupované marinády a omáčky, máte na stole vyváženou večeři, která k tomuto období prostě patří.