Český název rezavec šikmý (latinsky Inonotus obliquus) výše uvedenou charakteristiku jen potvrzuje. A když se podíváte, jak tahle dřevokazná houba, parazitující na listnatých stromech, vypadá, vůbec by vás nenapadlo, že se už po staletí těší velké pozornosti léčitelů z Ruska, Finska a dalších zemí severní polokoule, která je její hlavní domovinou. Suché části houby rozemleté na prášek se používaly k přípravě čaje, sloužícího k léčbě mnoha onemocnění od rakoviny až po choroby srdce.

Ačkoli si na výsledky rozsáhlejších výzkumů budeme muset ještě chvíli počkat, už dnes máme k dispozici vědecky ověřené informace o následujících účincích:

Chaga posiluje imunitu

Schopnost redukovat zánětlivé procesy v těle a podpořit přirozenou schopnost organismu bojovat se škodlivými bakteriemi a viry zajistí, že díky této houbě můžete lépe zvládat celou řadu infekcí – od běžných respiračních onemocnění až po ta závažnější.

Chaga v prevenci i boji s rakovinou

Podle některých výzkumů mají účinné látky houby chaga schopnost zpomalit růst rakovinných buněk. Studie provedené na myších zaznamenaly redukci velikosti nádoru až o 60 %. Je to dáno především vysokým obsahem antioxidantů, z nichž především triterpen ve velmi vysokých koncentracích ničí rakovinné buňky.

Chaga a hladina cukru v krvi

Mnohem dříve, než byl v roce 1923 poprvé použit k léčbě cukrovky inzulin, využívala se ke snížení hladiny cukru v krvi celá řada přírodních prostředků. Chaga se v tomto směru jevila velmi slibně a potvrzují to i některé nedávno provedené studie. V rámci jedné z nich došlo k poklesu hladiny cukru až o 31 % během tří týdnů.

Chaga a zdravá střeva

Chaga obsahuje látky, které zabraňují bakteriím Helicobacter pylori v růstu. Tím hraje poměrně důležitou roli v prevenci žaludečních vředů.

Na co si dát pozor

Chaga může narušit účinek některých léčiv, týká se to zejména léků na ředění krve (Warfarin atd.) a léků používaných u diabetiků. V takovém případě je nezbytné konzultovat užívání výživových doplňků s extraktem chagy s příslušným lékařem. Bez porady s odborníkem není vhodná ani pro pacienty s autoimunitním onemocněním, těhotné a kojící ženy, ani pro ty, které čeká v brzké době nějaký chirurgický výkon (hrozí silnější krvácení).

Vzhledem k obsahu oxalátů by měli být s užíváním této houby opatrní lidé trpící nemocemi ledvin.

Dávkování

Chaga je obvykle dostupná ve formě čaje, tinktury nebo kapslí, dávka se v takovém případě řídí údaji na etiketě, neboť koncentrace účinné látky se v jednotlivých přípravcích liší.