4 hlavní důvody, proč dát šanci kozímu mléku

  1. Je hustší a krémovější než kravské.
  2. Obsahuje více živin.
  3. Nabízí lepší stravitelnost.
  4. Je méně rizikové z pohledu alergií.

V porovnání s kravským mlékem vychází z hlediska výživového profilu následovně:

Kravské mléko plnotučné (250 ml) Kozí mléko (250 ml)

Energetická hodnota 666 kJ 775 kJ
Bílkoviny 8 g 9 g
Sacharidy 12 g 13 g
Tuky 9 g 11 g

Přínosy konzumace

Kvalitní zdroj bílkovin

V porovnání s běžným kravským mlékem, případně mléky rostlinnými (sójové, rýžové, ořechové) obsahuje kozí mléko více bílkovin. A to navíc bílkovin dobře stravitelných, takže je tělo může lépe využít.

Vhodnější pro alergiky

V rámci studie bylo zjištěno, že jedno z čtyř dětí alergických na kravské mléko není alergické na mléko kozí. Pokud trpíte alergií na mléčné produkty, nechte si otestovat snášenlivost kozího mléka. Třeba to pro vás bude vhodná volba.

Lepší vstřebávání některých živin

Zatímco kravské mléko může narušit absorpci některých cenných minerálů (železo, měď), mléko kozí naopak využitelnosti důležitých živin napomáhá.

Vyšší obsah prebiotik

Za lepší stravitelnost kozího mléko bezpochyby může také vyšší podíl prebiotických sacharidů, které slouží jako potrava užitečným baktériím ve střevech.

Prospívá pleti

Zevnitř i zvenku. Kozí mléko můžete používat na pleť (existují i kosmetické výrobky z kozího mléka) – výborně hydratuje, zmírňuje podráždění a hubí škodlivé baktérie.

Konzumace kozího mléka napomáhá díky obsahu vitaminu A udržovat pleť zdravou, pevnou a redukuje příznaky akné.

Nezapomeňte!

Kozí mléko není bezlaktózové

Pokud trpíte intolerancí na laktózu, kozí mléko pro vás vhodné není. I ono obsahuje laktózu, dokonce v podobném množství jako mléko kravské. Někteří lidé ho sice snáší lépe, ale je to opravdu velmi individuální.