Kontaktní čočky dnes může nosit prakticky každý včetně dětí. Avšak jen teoreticky. V praxi jde totiž o to, že musíte dodržovat poměrně přísná pravidla, abyste si nakonec nepřivodili problém daleko závažnější, než je dioptrická vada. Tím je nejčastěji oční zánět. Dobrý a pečlivý specialista pak nepotěší ani ty, kteří se rozhodli nebo zvažují brýle za čočky vyměnit. „Kontaktní čočky, ať mají jakoukoli kvalitu, jsou pouhým doplňkem a tak by se měly i používat,“ říká kontaktoložka Kateřina Tyx.

Chci čočky poprvé vyzkoušet. Kdo mi poradí nejlíp?

Je třeba navštívit svého očního lékaře nebo aplikační středisko, kde mají optometristu, a podstoupit vyšetření, při kterém se zjišťuje řada parametrů.

„K aplikaci kontaktních čoček je nutné znát nejen dioptrickou hodnotu očí, ale i postavení oční štěrbiny, zakřivení rohovky, její velikost nebo korneosklerální přechod, což je úhel, který zaujímá rohovka k bělimě. Důležitý je i stav tarálních spojivek a kvalita a kvantita slzného filmu,“ vysvětluje Kateřina Tyx s tím, že odborník by se vás měl zeptat i na to, co si od čoček vlastně slibujete a jak je chcete používat – jestli denně nebo jen občas na sport.

Co když nebudu čočky napoprvé snášet?

Většina výrobců nabízí ke svým čočkám zdarma zkušební pár. Když vám odborník doporučí značku a parametry, poučí vás o tom, jak si čočky nasadit a taky jak se o ně starat. Pak je několik dní nebo týdnů (podle typu čoček) testujete. „Když jde o první aplikaci, rozhodně budete po nějakou dobu něco cítit, pořád je to cizí předmět v oku. Nesmí to ale pálit a řezat a nesmíte dlouhodobě slzet. Samozřejmě byste měli přes čočku dobře vidět,“ říká Kateřina Tyx. Jsou-­li čočky takzvaně dobře naaplikované, tedy odborníkem na základě vyšetření správně zvolené, zvyknete si na ně do čtrnácti dnů bez problémů. Vyšetření na měkké kontaktní čočky stojí podle pracoviště kolem pěti set korun, vyšetření na pevné (leckdy se jim říká tvrdé) kontaktní čočky se pohybuje kolem dvou tisíc. K tomuto vyšetření je totiž zapotřebí mít nadstandardní vybavení.

Mohu čočky nosit pořád?

„Čočky jsou jen doplněk brýlí,“ říká Kateřina Tyx. „Když přijdete z práce domů, doporučuju sundat je.“ Čočka totiž trhá slzný film, jehož kvalitě neprospívá ani to, že většina lidí pracuje s počítačem, v klimatizovaných kancelářích a jezdí v klimatizovaných autech. „To jsou velmi úspěšní devastátoři slzného filmu. A kontaktní čočka ho ještě roztrhne vejpůl. Po nějaké době pak můžete přestat čočky snášet právě kvůli nekvalitnímu slznému filmu,“ dodává Kateřina Tyx.

Který typ čoček je nejzdravější a nejbezpečnější?

„I jednodenní čočka, je-­li špatně naaplikovaná, může ublížit mnohem víc, než když nosíte kontinuální čočky a spíte v nich celý měsíc,“ říká Kateřina Tyx. Když totiž čočka, laicky řečeno, špatně sedí, může dojít k mikrodefektům povrchové vrstvy rohovky, tzv. epitelu. Ten tvoří základní bariéru proti vniknutí infekce do rohovky a hlubších struktur oka. „Kombinace defektu epitelu rohovky a infekčního prostředí může být pro oko tragická a v nejhorším případě vede k nutnosti chirurgického zákroku pro záchranu oka. Typově jsou pak nejzdravější čočky jednodenní, které si ráno nasadíte a večer je vyhodíte. Z hlediska infekce jsou logicky nejbezpečnější,“ říká lékař Petr Novák.

Jsou rizikové ‚spací‘ čočky?

‚Spací‘ čočky spadají do kategorie tzv. kontinuálních kontaktních čoček. Jde o čočky měsíční a teoreticky v nich může člověk i spát. Takové mají obvykle označení ‚night & day‘. Jsou ideálně propustné pro kyslík a mají dostatečný obsah vody. Takové čočky je možné nosit řadu dní za sebou a spát v nich. „Přístup kyslíku se ale přes zavřená víčka snižuje už tak. Každý, kdo se ráno vzbudí, má rohovku oteklou, a teď si představte, že na ní máte ještě přilepenou čočku. Já to svým pacientům nedoporučuju,“ říká Kateřina Tyx. „Narodili jsme se bez kontaktních čoček v oku, takže ideální rozhodně nejsou.“

Co když čočky vůbec necítím, pak je všechno v pořádku?

„To, že čočku necítím, neznamená, že je bezpečná,“ varuje Kateřina Tyx. „Taky to může znamenat, že je na oku přilepená.“ Čočka ale musí po povrchu rohovky plavat v slzném filmu. „Při extrémních pohledech do stran už čočce překáží víčka, takže by měla v ideálním případě odjet, pohnout se a vy byste ji měli cítit. Pokud se tak neděje, je nejspíš přilepená, nevyměňuje se pod ní slzný film a dříve nebo později se pod čočkou vytvoří kyselé prostředí, což může ve finále skončit defekty na rohovce,“ vysvětluje kontaktoložka.

Kdy se doporučuje čočky nepoužívat?

Například v letadle, kde je kvůli klimatizaci velmi suchý vzduch. Optimální není podle Petra Nováka prašné a zakouřené prostředí, sauna nebo chlorovaný bazén.

„Rozhodně bych kontaktní čočky nedoporučila ani lidem, kterým se často vrací oční zánět nebo trpí na alergie s očními projevy, a taky atopikům. Ti mají už beztak slzný film dost poznamenaný,“ doplňuje Kateřina Tyx.

Jak se o ně starat?

„Tím, že čočka jen leží v roztoku, se nikdy pořádně nevyčistí,“ vysvětluje Kateřina Tyx. „Čočku si pokaždé dejte do dlaně, kápněte na ni multifunkční roztok a bříškem ukazováku dělejte dvacet vteřin ‚vařila myšička kašičku‘. Pak ji trochu opláchněte a vložte ji do pouzdra s čerstvým roztokem. Ráno ji zase trochu opláchněte a roztok, ve kterém byla přes noc, vylejte, pouzdro nechte na vzduchu vyschnout.“ Není-li čočka dobře vyčištěná, snižuje se automaticky propustnost kyslíku nebo se na ní dělají mastné fleky, může začít dráždit spojivky a pacient ji přestane snášet. Také hrozí vředy rohovky.

Který roztok je nejlepší?

Většina výrobců řeší hlavně zvlhčování a taky bílkoviny. Málokterý z nich se ale zabývá tím, že na silikon-hydrogelových materiálech, ze kterých je vyrobena většina měkkých kontaktních čoček, se usazují i tukové nečistoty. „Na všechny typy čoček proto doporučuju peroxidovou dezinfekci. Ta si umí poradit s bakteriemi, bílkovinami i tuky,“ říká Kateřina Tyx. Peroxidová dezinfekce se nalije do speciálního pouzdra s čočkami a nechá minimálně šest hodin působit. S katodou v pouzdře tříprocentní peroxid vodíku zreaguje a po šesti hodinách už je v něm pouze voda s perfektně vyčištěnými čočkami.