Jóga jako taková je v podstatě aktivitou, která kombinuje pohyb s různými statickými polohami s hlubokým dýcháním. Zdaleka nepomáhá jen udržovat kondici, díky józe se můžete zbavit úzkosti a stresu a zároveň zlepšit flexibilitu, sílu, rovnováhu a vytrvalost.

Jakmile se začnete zajímat o jógu, záhy zjistíte, že existuje mnoho směrů – můžete jich vyzkoušet víc a pro jeden se rozhodnout nebo je kombinovat, je to na vás. Mimochodem, přestože téměř všechny lekce jógy končí relaxačním a uvolňovacím cvičením, pro úlevu od stresu jsou nejlepší kurzy, které celé zdůrazňují pomalý, stabilní pohyb, hluboké dýchání a jemné protahování.

Přinášíme přehled osmi běžně nabízených druhů jógy:

1. Hatha jóga

Tuto jógu by měl zvládnout každý, jde v podstatě o zdravotní cvičení s cílem uvést do souladu tělo a mysl. Důležité je vědomé zaujímání a prodýchávání pozic, následuje přiměřeně dlouhé uvolnění. Zlepšuje kondici svalů, šlach a kloubů. Pokud chcete začít s hatha jógou, zvolte lekce pro začátečníky.

2. Ashtanga jóga

Tradiční pojetí jógy pocházející z jižní Indie. Vedle klasické hatha jógy je nejrozšířenější jógovou školou, jen je dynamičtější, postavená na synchronizaci pohybu a dechu.

3. Vinyasa jóga

Tento styl jógy se vyznačuje spojováním pozic dohromady, takže můžete plynule přecházet z jedné polohy do druhé a do toho účelně zapojovat dech. Běžně se jí říká „flow“ jóga, někdy se zaměňuje s power jógou.

4. Power jóga

Vznikla speciálně jako cvičení na zlepšení svalové síly a kardiovaskulární vytrvalosti. Pozice jsou náročné a rychle se přechází z jedné do druhé. Na rozdíl od jiných druhů jógy vyžaduje slušnou kondici.

5. Kundalini jóga

Dá se rozhodně říci, že je duchovnější než většina zdejších kurzů. Zatímco jiné druhy jógy pracují hlavně s dechem, kundalini kombinuje zpěv, pohyby a dýchání ve specifických sestavách, cílem je probuzení vědomí. I proto pracuje rovněž s meditací a mantrami.

6. Jin jóga

Hodně pomalá jóga, směřuje ke klidu, odevzdání, utišení těla i mysli, hledá rovnováhu mezi principy jin a jang. V jednotlivých pozicích se proto zůstává až pět minut, je dobrá na redukci stresu i jako trénink vytrvalosti.

7. Hot jóga

Hodí se i pro začátečníky, je to vlastně předem daná sada cviků v přesném navazujícím pořadí, vy se je tak díky tomu můžete dobře naučit. Musíte však zvolit požadovanou úroveň, některé lekce jsou hodně dynamické a ve vyšším tempu. Cvičí se 26 pozic neboli asán, které postupně připravují tělo vždy na další pozici. Pozor, cvičí se v tělocvičnách vytopených na zhruba 40 °C a se zvýšenou vlhkostí vzduchu.

8. Hormonální jóga

Je to vlastně dynamické cvičení sestavené pro ženy tak, aby pomáhalo vyrovnat nerovnováhy v hladině pohlavních hormonů. Vzniklo v Brazílii původně jako cvičení pro ženy v menopauze, dneska ho cvičí všechny věkové skupiny krom dětí. Není náročné, lze se ho snadno naučit.

Studio vs. video

Jógu můžete cvičit doma, ale není od věci alespoň ze začátku chodit na nějaké lekce, abyste měli jistotu, že cviky provádíte dobře. I při józe se totiž dá zranit, pokud ji děláte špatně, navíc nesprávně provedené pohyby nebudou mít očekávaný efekt. Až budete hledat vhodné jógové studio, nejspíš zjistíte, že ne všechna nabízejí veškeré možné typy jógy.

Pokud z nějakého důvodu na kurzy chodit nechcete nebo nemůžete, zvolte video od certifikovaného trenéra, nikoli od amatérů, a to úroveň pro začátečníky. Bylo by chybou zvolit něco těžšího s tím, že zvládnete jen něco – takhle by se k józe přistupovat nemělo.

Nepotřebujete speciální vybavení, jóga se většinou cvičí naboso, vhodné jsou legíny nebo volné kalhoty, přiléhavé tričko a samozřejmě podložka na cvičení. Až časem si ujasníte, jaké oblečení je pro vás nejlepší, a můžete si pořídit něco přímo na hodiny jógy.