Vývoj mozku

Už od narození začíná vývoj mozku dítěte. Mozek je z největší části tvořen tuky, konkrétně nenasycenými mastnými kyselinami. Za správný vývoj mozku a růst nervové soustavy zodpovídají konkrétně kyselina alfa-linolenová a kyselina dokosahexaenová. Nejen tuky hrají důležitou roli, také vitaminy a minerály pomáhají se správným vývojem mozku, příkladem jsou vitaminy skupiny B, jód, zinek či železo. Kyselinu alfa-linolenovou čerpáme především z vlašských ořechů. Kyselina dokosahexaenová (neboli DHA) se nachází v největší míře v rybím tuku. Doporučený denní příjem pro děti se pohybuje okolo 150 až 200 mg DHA, a abychom těchto hodnot dosáhli, je nutné do týdenního jídelníčku zařadit minimálně dvě porce tučných ryb (losos, tuňák).

Správný růst

„Málo ses počůrával, proto jsi nevyrostl.“ Toto vtipné tvrzení často slýcháváme od maminek a tatínků, jejichž děti jsou malého vzrůstu. Je to pouze vtipná hláška, výška je především vrozená a dědičná, ovšem vhodnou výživou můžeme podpořit správný vývoj a růst dítěte. Doporučený denní příjem je 1 gram na kilogram tělesné váhy dítěte. Pro správný růst dítěte by měly být přijímané bílkoviny minimálně z poloviny živočišného původu (drůbeží maso, vejce, mléčné výrobky apod.). Denní příjem bílkovin se také musí přizpůsobit podle aktivit dětí – pokud je dítě vysoce aktivní (časté sportovní tréninky atd.), mělo by přijímat lehce vyšší množství bílkovin na kilogram tělesné váhy (v rozmezí okolo 1 až 1,3 gramu na kg tělesné váhy). Tím, co nejvíce ovlivňuje správný růst dítěte, jsou tedy živočišné bílkoviny.

Pevné kosti

Pro pevné kosti (a také zuby) je nutné dítěti podávat denní doporučenou dávku vápníku, která se pohybuje okolo 800 mg denně. Zdrojem vápníku jsou především mléčné výrobky a mléko, které bychom měli volit ideálně polotučné. Dalšími zdroji vápníku můžou být ryby, vejce, kapusta, brokolice, špenát, ořechy a některé luštěniny. Vápník živočišného původu se v těle lépe vstřebává, proto by živočišné zdroje měly tvořit většinu.

Pestrou, vyváženou a zdravou stravou dítěti nejen dopřejete dostatek vitaminů, minerálů a živin pro správné fungování organismu, správný vývoj dítěte a prevenci před řadou onemocnění, ale také dítěti nastavíte a naučíte ho správným stravovacím návykům, které mu utkví v paměti také v dospělosti a díky kterým se stane zdravé stravování životním stylem.

Dopřávejte svým dětem především kvalitní potraviny, vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám a ukažte svým ratolestem, že i zdravé jídlo může být dobré.