Lékaři mluví u antihistaminik, tedy léků na alergie, o třech generacích. Do té první patří léky opravdu silně tlumivé, jako je třeba Dithiaden, které už se ale dnes ke tlumení alergické rýmy či kopřivky nepoužívají vůbec.

Druhá a třetí generace

Zástupci takzvané druhé generace jsou volně prodejné léky jako Zyrtec nebo Zodac či Claritine. Podle zkušeností pacientů tato skupina antihistaminik u někoho ospalost vyvolává. Vedoucí farmaceutická asistentka Institutu klinické a ­experimentální medicíny Pavla Mikulcová doporučuje užít tabletu večer. A upozoňuje, že tyto léky mohou ovlivňovat pozornost při řízení nebo obsluze jiných strojů. Je třeba opravdu vyzkoušet účinek na konkrétního jedince.

Za třetí generaci se označují moderní léky s imunomodulačním působením. Ty kromě velmi rychlého tlumení obtíží a zánětů působí podle studií dlouhodobě na imunitu, a měly by tedy nikoli jen mírnit symptomy, ale celkově působit na zmírnění alergie. Díky tomu, že látky v nich obsažené se lépe ‚chytají‘ na histaminové receptory, tabletky mohou obsahovat poloviční množství účinné látky (5 mg oproti 10 mg) ve srovnání se zástupci druhé generace. Ani tyto léky by neměly výrazně utlumovat. Na našem trhu jsou také dvě poměrně nová antihistaminika, která jsou ale zatím pouze na předpis. Obsahují účinné látky desloratadin a bilastin, což vás vyjde i levněji, protože obvykle zaplatíte pouze doplatek za daný lék.

Těhotné pro radu k lékaři vždycky

U většiny léků neexistují studie, které by prokázaly, že lék je bezpečný pro plod, proto se ve většině příbalových letáků dočtete větu, že v těhotenství a při kojení se jejich užívání nedoporučuje. V případě velkých potíží se proto poraďte s lékařem, nejlépe alergologem či imunologem, který může mít k dispozici podrobnější údaje o konkrétním léku. Protože některé příznaky alergie mohou pochopitelně ohrožovat budoucí matku i nenarozené dítě, čeká vás a vašeho lékaře rozhodování, zda je větší riziko léky brát, či nebrat.

Pozor na alkohol

V letácích se sice dočtete, že alkohol v kombinaci s některými antihistaminiky může nepříznivě ovlivnit bdělost, ovšem tuto větu považujte za velmi eufemistickou. Na citlivější osoby může tato kombinace (která samozřejmě není nijak příznivá ani pro játra) účinkovat vyloženě jako léky na spaní – s opravdu rychlým účinkem. Zejména tehdy, pijete-li alkohol brzy poté, co jste užili léky.