KDYŽ JE VEDRO, ZAVZPOMÍNEJTE NA HODINY FYZIKY

Během horkých dnů otékají ruce a nohy i lidem, kteří za normálních okolností tenhle problém vůbec neznají. Na vině jsou fyzikální zákony – cévy se při vyšších teplotách roztahují a krevní dálnice přivádí do vzdálených částí těla mnohem větší objem tekutin, než je obvyklé. Nejrychlejší pomocí je zvednout ruce či nohy výš, aby lymfatický systém mohl přebytky snáze odvést zpět do cév a srdce je napumpovalo rovnoměrněji i do zbytku těla.

Pokud vám v horku otékají končetiny, berte to jako volání o pomoc a zpomalte. Vaše srdce pracuje na maximum a rozhodně vám neprospěje, když si půjdete zaběhat nebo se pustíte do gruntování. Pokuste se také nějak zchladit – ponořte třeba ruce do studené vody, a když se nikdo nebude koukat, klidně do umyvadla na WC v práci hoďte i nožku.

KDYŽ OTÉKÁTE BEZ OHLEDU NA POČASÍ, ZREVIDUJTE JÍDELNÍČEK

Prsty, ale třeba i obličej vám může otékat kvůli zadržování vody. A tu vaše tělo zbytečně schraňuje ze dvou důvodů – tím známějším je, že vaše strava obsahuje hodně sodíku, tedy že hodně solíte. To zatěžuje ledviny a celý lymfatický systém, který by měl odvádět škodliviny i přebývající živiny a minerály z těla pryč. Otoky jsou znamením, že to nezvládá. Méně známou příčinou je nedostatek bílkovin – ty pomáhají vytvářet onkotický tlak, kterým se tekutiny z tkání vracejí zpět do krve a případně pryč z těla.

Bílkoviny doplníte celozrnným pečivem, mléčnými produkty, vejci, masem, luštěninami, ořechy či různými semínky. Prospěje vám přidat si i vitamin C, který v lékárnách seženete i v kombinaci s rutinem pro zpevnění cév.

KDYŽ JÍTE SPRÁVNĚ, A PŘESTO MÁTE POTÍŽE, SLEDUJTE BARVU SVÉ MOČI

Že máte dostatečně pít, jste nejspíš slyšeli přinejmenším stokrát. Jenže podle vyhlášeného plastického chirurga Jana Měšťáka může za otoky zejména v obličeji právě i přehnaný pitný režim. Oba extrémy totiž zatěžují ledviny a v kombinaci s horkem a nevyváženým jídelníčkem je na otékání zaděláno. Takovým ukazatelem hydratace vašeho těla je barva moči – pokud je tmavě žlutá, chybí vám voda, pokud je naopak téměř bezbarvá, pijete už příliš.

Ideální je čistá voda a bylinkové čaje. V létě je dobré si jednou denně dopřát minerálku. Na škodu nebude ani nealko pivo a čistý ovocný džus naředěný vodou v poměru 1 : 2. Ledové nápoje v létě zvyšují pocit žízně, tak si je schovejte na občasné osvěžení. Průběžně srkat můžete třeba mátový čaj.

KDYŽ NIC NEPOMÁHÁ, DOPŘEJTE SI MASÁŽ

Otoky mohou ukazovat i na zablokovaný lymfatický systém. U výrazných nebo nesouměrných změn objemu se vždy vyplatí zajít za praktikem. Pokud je natékání jen nepříjemné, rozpumpujte lymfu – ideální je pravidelný pohyb. Nemusíte hned vyrazit do fitka, ale pokud celý den sedíte u počítače, naordinujte si krátké procházky po kanceláři nebo nenápadné cviky na rozhýbání kotníků či zápěstí. Pokud si vyšetříte třeba i hodinu, zajděte na lymfatickou masáž nebo hormonální jógu. Uleví se vám.

Ženy často trápí otékání kloubů na prstech ruky, kdy si třeba po ránu nemohou ani nasadit prstýnek, který běžně nosí. Pokud jsou prsty navíc ještě ztuhlé, může jít o příznak artritidy. Jde o autoimunitní onemocnění, které se později může projevit i závažnými zdravotními komplikacemi. Konzultace se specialistou nebude na škodu.