Zdravý kořen řepy

Možná vás překvapí, že řepa se jedla už ve starověku. Původně se ale konzumovaly jen její listy. Kořen přišel na řadu až mnohem později. Listy můžete přidat do salátu, obsahují vysoký podíl beta-karotenu, vitaminu C, vápník a železo. Kořen řepy skrývá ještě mnohem větší množství vitaminů a minerálů. Najdeme v něm například vysoký podíl železa či zinku. Je v něm ale zastoupen i hořčík, který je dobrý pro růst vlasů a nehtů, ale také pro pevnost našich kostí. I když je kořen řepy velmi zdravý, diabetici by se mu měli vyhnout obloukem. Kořen řepy je jedním z nejsladších druhů zeleniny – obsahuje hned sedm druhů cukru. Konzumovat by ho neměli ani lidé trpící močovými kameny, obsahuje totiž kyselinu šťavelovou, která močové cesty dráždí.

Prevence rakoviny

Červená řepa obecně posiluje naši imunitu. Nejenže bychom ji měli konzumovat v podzimním období, kdy si náš organismus žádá podporu zvenčí. Je vhodná jako prevence proti rakovině. V červené řepě je zastoupená látka betanin, což je takzvané přírodní cytostatikum, které pomáhá ničit rakovinové buňky. Obecně potom látky obsažené v červené řepě přispívají k obnově poškozených buněk.

Omlazující účinky

Když pomineme vysoký podíl vitaminů a minerálů, červená řepa mimo jiné podporuje dobrou náladu. Bojuje se stresem a depresemi. I díky tomu si při její konzumaci můžeme připadat o něco mladší. A to také proto, že obsahuje vysoký podíl kyseliny listové, která se využívá v kosmetických procedurách. Její každodenní konzumace opravdu potlačuje projevy stárnutí. Dodává naší pleti pružnost, pevnost a lesk. Jak konkrétně toho dosáhneme? Zkuste si připravit jednoduchý salát z vařené nebo pečené řepy, nastrouhejte ji, přidejte olivový olej, ořechy a rukolu. Pamatujte ale na to, že tepelnou úpravou pozitivní účinky řepy klesají, saláty můžete připravovat i ze syrové řepy – kombinujte ji se zelím, křenem a jablky. Zařazením těchto jídel do pravidelného jídelníčku obrníte své tělo nejen vůči nemocem a stresu, ale ještě si tím pojistíte hladkou a lesklou pokožku.

Pomoc při otěhotnění

Jak už jsme zmínili výše, červená řepa je známá pro svůj vysoký podíl kyseliny listové. Ta podporuje správný vývoj plodu v prvních měsících těhotenství. Je ale velmi důležitá také před samotným otěhotněním, snižuje totiž riziko potratů a předčasných porodů. Pokud se chystáte počít miminko, určitě zařaďte červenou řepu do svého jídelníčku. Nejenže pomůžete tělu v očištění organismu, ale podpoříte celý proces otěhotnění.

Nezahálejte a připravte si červenou řepu – ať už jako šťávu, salát, nebo polévku. Jakákoli kombinace podpoří váš organismus, a ještě ke všemu díky ní budete vypadat skvěle!