Na jaké orgány působí alkohol

  • Hormony – snižuje hladinu testosteronu v krvi a přeměňuje ho na estrogen, což vede ke zvýšenému ukládání tuků včetně zadržování tekutin v těle.
  • Mozek – zamezuje přívodu kyslíku do mozku a tím může zabíjet mozkové buňky.
  • Játra – může způsobit hypoglykemii (nízká hladina cukru v krvi), ztučnění jater a hyperlipidemii (hromadění tuků v krvi).
  • Svaly – snižuje průtok krve do svalů, kdy zapříčiňuje jejich oslabení.

Účinky nadměrné konzumace alkoholu na fyzický výkon

Alkohol ze svého života vyřazují profesionální sportovci, protože snižuje výkonnost a neblaze se na ní odráží při jakékoli pohybové aktivitě. O alkoholu se už řadu let ví, že potlačuje schopnost soustředění a zamezuje mozku normálně fungovat. Prodlužuje se reakční doba, vytrácí se přesnost, rovnováha, koordinace celého těla a zásadně se snižuje vytrvalost. Často je to viník, který zastavuje progres ve fitness cílech, ať už se jedná o snahu zhubnout, nebo nabrat svalovou hmotu a zpevnit tělo.

Alkohol a nekvalitní spánek

Konzumace alkoholu může způsobit poruchy se spánkem tím, že narušuje sekvenci i dobu trvání jednotlivých fází. A jak dobře víme, spánek je důležitý, ať už žijeme zdravým životním stylem, nebo se jen chceme probouzet s dobrou náladou a energií. I když alkohol na jednu stranu podporuje snadnější usínání, na stranu druhou vede ke zvýšené únavě a fyzickému stresu těla následující den.

Alkohol, výživa a kalorický nadbytek

Alkohol zpomaluje trávení a samotný rozklad živin. Pravidelná konzumace alkoholu zhoršuje vstřebávání prospěšných živin tím, že poškozuje buňky, které lemují žaludek, střeva a znemožňují transport živin do krve. Navíc tyto samostatné výživové deficity mohou vést k dalším problémům s absorpcí jako zhoršené vstřebávání vody, vitaminů, glukózy, sodíku či hořčíku. Tyto všechny aspekty zároveň zhoršují fyzický výkon, zpomalují regeneraci svalů a snižují udržitelnost svalové hmoty.

Dále s alkoholem roste chuť na nezdravé jídlo, které ovlivňuje kalorický příjem. Možná si to ani neuvědomujete, ale zamyslete se, kolik toho sníte, když si jdete posedět ven s přáteli a místo jedné skleničky už pijete čtvrtou.

Všeho s mírou

I když alkohol s sebou nese spoustu nežádoucích účinků a jeho nadměrná konzumace ovlivňuje tělo i vaše fitness cíle, tak jedna sklenička několikrát týdně k večeři vám neublíží. Z výzkumů totiž vyplývá, že alkohol má také pozitivní účinky na snižování úrovně stresu nebo také skrze snížení inzulinové rezistence.

Zdroj:
https://www.nakladatelstvi-nol.cz/manual-uspesneho-hubnuti/