Čeština má pro tuto plodinu mnohem příjemnější název, říká se jí „rosička“. Její velkou výhodou je schopnost vyrůst a dozrát i ve velmi suchých oblastech. Pěstuje se zejména v západní Africe, kde v řadě oblastí představuje zcela zásadní zdroj potravy. Co může nabídnout nám, kteří máme v hypermarketech na výběr ze široké nabídky nejrůznějších produktů?

Zdroj kvalitních živin

Množství 45 gramů sušeného fonia obsahuje kolem 170 kcal, 2 gramy bílkovin, 39 gramů sacharidů, 0,5 gramu tuku a z mikroživin zejména vitaminy skupiny B, nezbytné pro růst, rozvoj a funkci buněk, stejně jako pro produkci energie.

Velmi zajímavý je fakt, že právě fonio je ze všech obilovin nejbohatším zdrojem vápníku. Proto by ho do svého jídelníčku měli zařadit zejména vegani, případně lidé trpící intolerancí na laktózu, kteří nemohou doplnit vápník prostřednictvím mléčných výrobků. Co se týče dalších minerálů, za zmínku rozhodně stojí železo, měď, zinek a hořčík.

Díky obsahu bílkovin je tato plodina vhodná zejména pro ty, kteří se vyhýbají potravinám živočišného původu. Ačkoli je obsah bílkovin srovnatelný s bílou rýží, fonio může nabídnout vyšší podíl aminokyselin s obsahem síry (methionin, cystein). Tyto aminokyseliny v klasickém obilí či rýži v odpovídajících dávkách chybí. Přitom methionin patří mezi esenciální aminokyseliny, které si naše tělo samo vytvořit neumí.

Celozrnná kvalita

Na rozdíl od rafinovaných obilovin, u nichž se v procesu zpracování odstraní slupka i klíček, obsahuje fonio všechny své důležité části a spolu s nimi i mnoho cenných živin. Odborníci se domnívají, že se slupkou a klíčkem ztrácí zrno zhruba 25 % bílkovin a mnoho dalších důležitých látek, díky kterým celozrnné obiloviny snižují riziko rozvoje cukrovky II. typu, onemocnění srdce i některých druhů rakoviny.

Zcela bez lepku

Jde o přirozeně bezlepkovou surovinu, zcela bezpečnou pro lidi trpící celiakií i citlivostí na lepek. Tady si dovolíme trochu odbočit a vysvětlíme rozdíl mezi těmito dvěma diagnózami. Lidé s citlivostí na lepek mají po jeho konzumaci trávicí obtíže a objevuje se u nich zvýšená únava. Celiakie může tyto příznaky způsobit také, ovšem dochází při ní k poškození tenkého střeva, chronickým zánětům a dalším vážným stavům.

Stabilizátor hladiny cukru

Nízký glykemický index fonia způsobí, že tato obiloviny nezvyšuje rychle hladinu krevního cukru. Dokonce má příznivý vliv na inzulínovou senzitivitu a pokles množství cukru v krvi, takže se hodí do jídelníčku diabetiků.

Co s ním v kuchyni

V Africe se z fonia tradičně připravuje příloha na způsob kuskusu, kaše, či dokonce kvašené nápoje. Zrno se ovšem může také rozemlít na mouku vhodnou k pečení chleba atd.

Zkuste fonio použít v receptech místo rýže, quinoy, prosa atd., zastoupí ovesné vločky při přípravě kaše k snídani, hodí se jako zavářka do polévek nebo součást zeleninových salátů.