Existuje nespočet způsobů, které nám pomohou k vytrvalostnímu výkonu, fyzické zdatnosti, k úbytku váhy a k celkovému zdravému životnímu stylu. Jenže některé nám mohou uškodit, zkomplikovat život a odrazit se na našem zdraví. Povíme vám o fitness trendech dnešní doby, které mají negativní vliv na naše zdraví a psychiku.

KARDIO NALAČNO

Už jste nejspíše slyšeli tvrzení, že kardio nalačno je nejlepší způsob, jak co nejlépe a nejrychleji zhubnout. Co je na tom pravdy?

Tělo má rádo před cvičením alespoň malé množství sacharidů a bílkovin, aby usnadnilo svalovým kontrakcím. Efektivněji využívá aminokyseliny a glukózu z krevního oběhu než zásobu ze svalů. Pokud si dáte malou porci jídla s obsahem zmíněných živin, zefektivníte trénink a budete mít více síly. Navíc se vám nestane, že vaše tělo bude rezignovat z nedostatku energie.

HIIT

Často zapomínáme na to, že tělo dělá pokroky především tehdy, když je odpočaté a zregenerované po předchozím tréninku. Intervalový trénink s vysokou intenzitou známý jako HIIT se stal velice oblíbeným díky svému efektu při hubnutí a při zvyšování vytrvalosti. Ale všeho s mírou, a to platí hlavně pro HIIT!

Při tomto typu cvičení dochází k většímu poškození svalových vláken, které potřebují minimálně jeden den na zotavení, aby sval mohl růst a zesílit. Proto buďte opatrní a zodpovědní vůči svému tělu i sobě samotným a střídejte HIIT s dny, kdy zařadíte klidnější cvičení. Pokud to budete se cvičením přehánět, můžete se přetrénovat a hrozí riziko přetížení a zranění.

DETOX

Časté detoxikování vám může ve skutečnosti spíše způsobit stres než dopomoci ke zdravému tělu. Lidé se domnívají, že několikadenním pitím detoxikačních čajů a džusů napraví svou životosprávu a dosavadní špatné stravování. Namístě je ovšem přestat „hřešit a ujídat“ a zaměřit se na dlouhodobě zdravý jídelníček. Pamatujte si, že týdenním ani dvoutýdenním detoxem tělo nepřelstíte, bude si pamatovat i nadále, jak jste se stravovali několik předchozích let.

A proč si stále myslíme, že detoxikační produkty fungují? Vysvětlení je snadné – nikdo se nechce cítit hloupě! Jakmile si někdo koupí drahou věc, která se ukáže nakonec jako nesmysl, bude i přesto emociálně potřebovat, aby to bylo skvělé a on se cítil výtečně, i když je tomu naopak.

TĚŽKÉ PŘEKÁŽKOVÉ BĚHY

Jde o skvělý způsob, jak se setkat s lidmi se stejným zájmem. Těžké překážkové běhy jsou sice zábavné, ale i náročné ohledně fyzické síly a zátěže. Tato velmi oblíbená aktivita v náročných podmínkách často přispívá k úrazům, kdy dochází k závažným zlomeninám, o menších zraněních ani nemluvě. Pokud se rozhodnete pro tento druh sportu, tak buďte opatrní, zaměřte se především na jídelníček, ale i na trénink a následný odpočinek, který rozhodně nepodceňujte.

MINIMÁLNĚ DESET TISÍC KROKŮ DENNĚ

Pokud se začnete hodně hýbat, ale máte špatné držení těla, doprovází vás bolest, která má vliv na vaši chůzi, a vy tak můžete nevědomky způsobit tělu více škody než užitku.

Pokud máte několik kilo navíc a váš pohyb je nekvalitní a něčím omezující, snadno může dojít k problémům a následnému úrazu. V dnešní době, kdy každý má fitness hodinky, chytrý náramek nebo krokoměr, jsme posedlí pouze počtem kroků ušlých za den. Přestáváme si uvědomovat další faktory ve spojitosti nejen s pohybem, ale i energetickým výdejem a kvalitou živin, které tělu dáváme.