V důsledku dolního zkříženého syndromu trpí meziobratlové ploténky i kyčelní klouby. Postupně se mění naše chůze a také chodidla. I zde leží zkrácené a oslabené svaly do kříže, proto název zkřížený syndrom. Jaké svaly jsou zkrácené? Vzpřimovače páteře, čtyřhranný sval bederní a skupina svalů nazývaných ohýbače kyčlí, tedy přímý sval stehenní, bedrokyčelní sval, napínač povázky stehenní. A které jsou oslabené? „To důvěrně zná každý z nás, kdo hodně sedí v práci. Hýžďové svaly a celý hluboký stabilizační systém, tedy břišní svaly, pánevní dno a bránice,“ říká Zuzana Klingrová.

Projevy

Kromě zmíněných viditelných příznaků se může dolní zkřížený syndrom projevit také bolestmi zad v bederní oblasti a kyčelních kloubů. Bolesti se projevují především při dlouhodobém stání či sezení. Další stupeň přetížení může mít negativní dopady na naše orgány, které se vlivem nadměrného vysazení pánve dostávají do nežádoucí polohy. U žen se mohou přidat menstruační potíže a neplodnost. „Pokud máte sedavé zaměstnání, trápí vás dolní zkřížený syndrom, tak uložení dělohy je maličko jiné a i prokrvení ženských pohlavních orgánů není dokonalé. Když se k tomu přidá ještě stres, pak dochází k horšímu prokrvení pohlavních orgánů a děloha, která se při menstruaci stahuje a přirozeně čistí, má tento očistný proces ztížený,“ vysvětluje souvislost bolestivé menstruace s dolním zkříženým syndromem lektorka jógy Zuzka Klingrová.

První, co paradoxně pomůže při bolestivé menstruaci, jsou cviky, které najdete pod bolestmi zad. V prvních dnech bolestivé menstruace může pomoci lekce jógy speciálně zaměřená na úlevu od menstruačních bolestí – cvičte podle videa zde (https://www.kondice.cz/joga/joga-pri-menstruacnim-cyklu-20190804.html). „Jakmile se zbavíte dolního zkříženého syndromu, zlepšíte postavení pánve, vaše menstruace se zlepší,“ radí Zuzka. Častým důsledkem jsou také záněty močového měchýře nebo problémy s trávením.

Zacvičte si se Zuzkou Klingrovou jógu proti bolestem spodní části zad:

Jaké pozice mohou pomoci?

Začněte jednoduchými pozicemi, kde se můžete plně soustředit na správné zapojení svalů:

  • Pozice hory – Tadásana
  • Pozice hole – Dandásana
  • Položená pozice pána ryb – Supta matsyendrásana
  • Varianta protažení za palec v lehu – Supta padángušthásana
  • Pozice židle – Utkátasana
  • Pozice prkna a jeho varianty, například prkno na straně – Vašistásana nebo varianta na předloktí
  • Pozice kočky a krávy – Mardžariásana a Bidalásana

Další vhodné pozice jsou:

  • Pes hlavou dolů – Adho Mukha Švanásana
  • Pozice polovičního mostu – Setu Bandha Šarvangásana a její varianty, s blokem mezi stehny, s jednou dolní končetinou zvednutou
  • Pozice trojúhelníku – Utthita Trikónásana
  • Pozice srpku – Andžanejásana
  • Pozice bojovníka I. – Vírabhadrásana I.
  • Pozice bojovníka II. – Vírahádrásana II.
  • Pozice kobylky – Šalabásana

Co když cvičím jógu a záda mě bolí?

Pokud vás bolí záda z jógy, buďte si jistí, že cvičíte špatně. Pokud vstupujeme do ásan špatně, můžeme tím nadělat více škody než užitku. Pozor by si měli dát zvláště hypermobilní jedinci (80 % žen je hypermobilních). Zvlášť ti by se měli soustředit na správné technické provedení pozic. V pozicích nejde o to, dostat se co nejdál, docílit maximálního rozsahu, soustředění by mělo cílit na zpevnění v pozici a správnou fixaci kloubů. Doporučujeme sérii tří videí od Zuzany Klingrové, kde se dozvíte o nejčastějších chybách, které v józe děláme, ale i o tom, jak je napravit (https://www.kondice.cz/dvd-zada).

Pokud vás dlouhodobě trápí bolesti beder, doporučujeme návštěvu fyzioterapeuta nebo jógového terapeuta. Ti vás naučí kompenzační cviky, díky nimž se bolestí zbavíte.

Zacvičte si lekci s fyzio fitness trenérkou Lucií Ternovou proti bolestem bederní páteře.