Studie publikovaná v prestižním odborném časopise Stroke zkoumala více než šest tisíc lidí starších padesáti let. Když je vědci z michiganské univerzity začali testovat, byli všichni zdraví. Během dvou let postihla 88 respondentů mozková mrtvice. Vědci zjistili, že tito lidé dosáhli menšího počtu bodů v testu zkoumajícím míru optimismu než jejich vrstevníci, kterým se mrtvice vyhnula.

Optimismus má vliv také na imunitu

„Seznam nemocí, před kterými nás může optimismus ochránit, se tedy rozšířil o mozkovou mrtvici,“ poznamenal autor studie Eric Kim. Už dříve se totiž prokázalo, že lidé s pozitivním životním postojem mají odolnější imunitní systém a menší pravděpodobnost srdečních onemocnění, také se jim rychleji hojí rány.

Pro Čechy největší strašák

Mrtvice neboli odborně cévní mozková příhoda je nejčastější příčinou nemocnosti a invalidity a zároveň jednou z nejčastějších příčin úmrtí v rozvinutých zemích. V České republice postihne až 40 tisíc lidí ročně.

Deprese škodí zdraví

Proč tomu tak je? Lékaři nabízejí dvě vysvětlení. Podle Erika Kima si lidé, kteří se nebojí budoucnosti, více chrání své zdraví. Optimismus ale může přímo ovlivňovat tělesné funkce – podobně jako to dělá deprese, ale s opačnými následky.

Jste radostní? Uzdravíte se dříve

Dobrá nálada nepůsobí jen preventivně, dokáže mít také léčebné účinky. Už dříve studie potvrdily, že optimističtější lidé dělají při rekonvalescenci po mozkové mrtvici či infarktu větší pokroky. Důležité je také prostředí – pokud jsou mezi blízkými, ozdravný proces probíhá rychleji.