VLIV NA FYZICKOU VÝKONNOST

V tomto směru se nemohou na výrazné účinky příliš spolehnout trénovaní sportovci, ale nárůst výkonnosti cordyceps nabízí nesportovcům i začátečníkům bez ohledu na věk.

Se schopností podat lepší výkon souvisí také…

BOJ PROTI STÁRNUTÍ

Za těmito účinky cordycepsu stojí jeho antioxidační potenciál. Organismus prokazatelně stárne mimo jiné díky poškozování buněk volnými radikály. A účinné látky cordycepsu volné radikály neutralizují.

PRO ZDRAVÉ SRDCE

V Číně je cordyceps schválený jako lék při arytmiích, tzn. poruchách srdečního rytmu. Současně má příznivý vliv na snížení hladiny LDL (špatného) cholesterolu a triglyceridů. To jsou oba rizikové faktory pro rozvoj srdečních onemocnění.

POMOCNÍK PŘI DIABETU

U diabetiků je třeba mít pod kontrolou hladinu krevního cukru. K tomu slouží inzulín, ale pomocnou ruku může podat i cordyceps, který do jistě míry napodobuje účinky inzulínu a snižuje hladinu cukru. Je samozřejmě na místě vše konzultovat s lékařem.

Pacienti s cukrovkou jsou dále vystaveni vyššímu riziku poškození ledvin, i z tohoto důvodu je pro ně cordyceps přínosem.

OCHRÁNCE LEDVIN

Vliv na funkci ledvin bývá ve spojení s cordycepsem zmiňován velmi často. Mluví se o schopnosti této léčivé houby zlepšit fungování ledvin při chronických chorobách, případně v návaznosti na užívání některých druhů antibiotik, která u starších lidí představují riziko poškození tohoto orgánu. Dokonce se objevily názory, že užívání cordycepsu může zlepšit šance pacientů s transplantovanou ledvinou.

POTLAČENÍ ZÁNĚTŮ

Protizánětlivé účinky cordycepsu si také zaslouží naši pozornost. Mohou stát jednak za zlepšením zdravotního stavu astmatiků a pak současně za celkovým posílením imunity, což je zvlášť v dnešní době skutečně klíčové téma.

Jak tedy cordyceps užívat?

Dávkování záleží na celé řadě faktorů (věk, zdravotní stav atd.), obvykle se doporučuje 1000-3000 mg verze zvané Cordyceps CS-4. Jedná se o cordyceps pěstovaný v umělých podmínkách, tzn. ne získaný z volné přírody.

Při nákupu suplementu vždy sledujte, zda je uvedeno, jestli se jedná o sušený prášek z hub nebo o extrakt z mycelia (ten je asi 20x koncentrovanější a tím pádem mnohem účinnější).

Hrozí nějaké vedlejší účinky?

Pro většinu lidí je cordyceps při dodržení doporučených dávek zcela bezpečný. Vzhledem k tomu, že nejsou dostupné potřebné informace o jeho působení během těhotenství a kojení, nedoporučuje se jeho užívání těhotným ani kojícím ženám.

Vyhnout by se mu měli i lidé trpící nějakým autoimunitním onemocněním (roztroušená skleróza, lupus, revmatoidní artritida atd.) či poruchami srážlivosti krve. Cordyceps je třeba vysadit dva týdny před plánovanou operací a není možné ho užívat současně s léky potlačujícími činnost imunitního systému, protože snižuje jejich účinnost.