Rozdíl mezi cukrovkou 1. a 2. typu

Cukrovka 1. typu je autoimunitní onemocnění, kdy tělo ničí buňky ve slinivce důležité pro výrobu inzulinu. Většinou jde o dědičný problém, který nelze úplně vyléčit.

V případě cukrovky 2. typu spočívá problém primárně ve výrazně zvýšeném množství krevního cukru. Nemoc bývá získána nevhodnou životosprávou, objevuje se při nadváze nebo v těhotenství. Naštěstí je možné tělo opět naučit citlivosti k cukru pro správné fungování, takže existují velké šance na vyléčení.

Prediabetes jako poslední stadium před samotnou cukrovkou

Prediabetes je možné charakterizovat jako poslední červenou vlajku a blikající kontrolku těla, že něco není v pořádku. Jde o moment, kdy se metabolický syndrom promění v rozvoj cukrovky 2. typu. Stav, kdy tělo nedokáže udržovat hodnoty krevního cukru v normě, však můžete zvrátit a dosažení čísel tabulkově spadajících již k cukrovce nemusí vůbec nastat. Nejlepší obranou proti rozvoji diabetu je včasná diagnóza a nasazení správného režimu.

Svědomitým přístupem a zdravým životním stylem diagnózu zvrátíte

Stejně jako bývá cukrovka 2. typu způsobena nevhodnou životosprávou, může správné stravování a dostatečná fyzická aktivita pomoci k jejímu potlačení. Pokud jste ve fázi, kdy vám lékař určil prediabetes, opravdu nezbývá nic jiného než se pustit do následujících opatření. V opačném případě se totiž plnému rozvinutí cukrovky a všech souvisejících rizik, jakými jsou infarkt, mozkové příhody a postižení nervů, nevyhnete.

Zvýšení fyzické aktivity

Pro zmírnění vysokých hodnot krevního cukru je zapotřebí zařadit do života více fyzické aktivity. Efektivní jsou i kratší pohybové jednotky během dne. Snažte se co nejvíce chodit pěšky, jezděte na kole a stále si hledejte další příležitosti k přirozenému pohybu. Když k tomu přidáte i pravidelné cvičení, výsledky se dostaví rychleji.

Úprava jídelníčku

Další klíčovou úpravou životosprávy je jídelníček. Nevhodná strava bývá přímo příčinou rozvoje diabetu, takže sledování toho, co a v jakém množství jíte, může přinést příznivé zlepšení. Pokuste se mírně snížit energetický příjem a zaměřte se na dostatečný příjem především zeleniny. S ovocem opatrně kvůli vyššímu množství cukru. Právě cukry a další formy jednodušších sacharidů si hlídejte a nepřehánějte to s nimi. Vyhýbejte se také potravinám bohatým na transmastné nasycené kyseliny, které se typicky objevují v přepáleném oleji.