Kolik vody denně potřebujete?

Možná jste se již setkali s informací, že člověk by denně měl přijmout alespoň 2,5 l tekutin. Přibližně to platí, ale určete si raději konkrétní hodnotu odpovídající vašemu tělu. Počítejte s přibližně 35 ml na 1 kg hmotnosti. To znamená, že například pro 65 kg vážící ženu vyjde denní potřeba tekutin na přibližně 2,1 l. Lidský organismus navíc dokáže vyrobit vodu i sám. Denně se opět v závislosti na hmotnosti může jednat v průměru o 0,5 až 1 l. Tuto metabolickou vodu lze odečíst od denní potřeby a pro naši modelovou ženu vyjde tedy denní potřeba tekutin okolo 1,6 l vody. A to je tedy rozhodně méně než proklamovaných 2,5 l. Nezapomeňte také, že do denního příjmu vody se započítává i ta přijatá v rámci stravy.

Tekutiny podpoří vaši imunitu

Kvalitní pitný režim se postará o dostatečný krevní oběh, díky němuž bude krev schopna doručit kyslík ke všem orgánům vašeho těla. Organismu se bude lépe fungovat a hustá krev jej nebude zbytečně přetěžovat. Dostatek vody podpoří také trávení, nebudou vás trápit zácpy a další střevní obtíže a vaše střevní mikroflóra, která je základem kvalitní imunity, bude fungovat, jak má.

Jak dodržovat pitný režim?

Základem je samozřejmě ohlídat si příjem určeného objemu tekutin za jeden den. Neméně důležitá je ale také pravidelnost. Poprvé byste se měli pořádně napít po ránu. Sklenice vody doplní do těla minerály a nastartuje metabolické procesy. Budete se lépe cítit a vypadat. V průběhu dne nezapomínejte pít pravidelně. Nestačí se napít, až když máte žízeň. V té době již organismus postrádá až 5 % tekutin. Dejte si na pracovní stůl sklenici s vodou. Noste při sobě láhev, kterou můžete znovu naplnit, a pijte pravidelně. A ještě jednu důležitou informaci mějte na mysli. Káva či černý čaj se do pitného režimu nezapočítávají. Tyto nápoje organismus ještě více odvodňují a po jejich konzumaci byste naopak měli přijmout tekutiny navíc.

Jaké druhy nápojů se počítají do pitného režimu?

Jak už bylo zmíněno, káva a černý čaj to rozhodně nejsou. Různé čaje si ale dopřát můžete. Vsaďte nejlépe na bylinkové či ovocné varianty, které nejen dobře chutnají, ale navíc vašemu tělu pomohou i s dalšími neduhy. Naprosto bezkonkurenčním nápojem pro dodržování pitného režimu ale zůstává čistá voda. Nemusíte se obávat konzumovat vodu z kohoutku. Podléhá velmi přísným kontrolám a její složení je pravidelně monitorováno. Jestliže vám vadí nepříjemná pachuť chlóru, která ve vodě zůstává po její dezinfekci, můžete si pořídit filtrační konvici s vyměnitelnou patronou, která se postará o odstranění chlóru i dalších nežádoucích příměsí, jako například těžkých kovů, rzi z potrubí či vodního kamene. Ovocné džusy a šťávy zařazujte do pitného režimu opatrně. Některé druhy mohou přílišným obsahem kyselin dráždit žaludek a jejich zvýšená konzumace tedy není příliš vhodná pro trávicí soustavu. Chcete-li pravidelně pít džusy, řeďte je raději čistou vodou v poměru alespoň 1 : 2.

Jak si dodržování pitného režimu zpříjemnit?

Při nastolení jakékoli změny, byť sebevíce pozitivní, prochází většina z nás prvotními nepříjemnými pocity spojenými se začátkem nového režimu, který bortí ten starý, již zaběhlý. Abyste u nově nastavené změny zůstali, je potřeba si ji něčím zpříjemnit, těšit se na ni. V případě pitného režimu si můžete například pořídit zbrusu novou lahev na vodu, kterou se budete chtít chlubit, anebo si vodu osvěžit různými příchutěmi například bylinkami či ovocem. Skvělá je máta či citron. Můžete ale zkusit experimentovat a do vody přidávat i sezonní ovoce, vynikající obměnou jsou například jahody.