Meruňky obalí nervy

Meruňky jsou silným antioxidantem, obsahují velké množství betakarotenu, který prospívá tepnám a krevnímu oběhu, zlepšuje imunitu a snižuje riziko rakoviny. Doporučenou denní dávku betakarotenu pokryje šest malých meruněk. Sladké plody jsou také bohatým zdrojem vitaminů E a C, železa, kyseliny listové a draslíku, který potřebují nervy a svaly. Po meruňkách navíc neztloustnete, jejich energetická hodnota je velmi malá.

Tip Kondice:
Pořiďte si meruňkový olej, který se za studena lisuje z meruňkových jader. Používá se do salátových dresinků, ale i k masážím. Lze jej také vtírat do pokožky, svědčí zvlášť novorozencům, malým dětem a lidem se suchou a citlivou pokožkou.

Borůvky snižují cholesterol

Borůvky posilují imunitu a zlepšují zrak. Kromě toho omlazují a regenerují tkáně, čistí močové cesty, a navíc pomáhají snižovat cholesterol. Najdete v nich vitamin C, chrom a třísloviny, které mají protizánětlivý účinek. Používají se také u nemocí dýchacích cest.

Tip Kondice:
Pochutnejte si na palačinkách s lehkou borůvkovou náplní. Připravíte ji ze 100 g borůvek, 125 g netučného tvarohu, 1 bílku, půlky vanilkového cukru, 15 g krystalového cukru a citronové kůry. Tvaroh vyšlehejte s vanilkovým cukrem, krystalovým cukrem a citronovou kůrou. Opatrně vmíchejte sníh vyšlehaný z bílku a borůvky.

Angrešt pročistí střeva

Angrešt prospěje vašim vlasům, posílí srdce a cévy a pročistí střeva. Obsahuje totiž velké množství vitaminů C, B a E, vlákniny a křemíku. Jeho tužší slupka je zase zdrojem důležitých nenasycených mastných kyselin. Energetická hodnota angreštu je 43 kJ na 100 gramů.

Tip Kondice:
Zkuste si připravit domácí angreštový džus. Kilo angreštu opláchněte vodou a ve velkém hrnci rozvařte v troše vody. Přidejte 200 g cukru a 4 g kyseliny citronové. Směs rozmixujte, přelijte přes síto a ještě 15 minut vařte. Džus podávejte vychlazený s kostkami ledu.