Blokáda klíční kosti a prvního žebra

Klíční kost a první žebro lze popsat pospolu, neboť se jejich blokády ve většině případů objevují současně. Je tomu tak proto, že mezi nimi existuje vazivová spojka. Blokáda klíční kosti tedy způsobí blokádu prvního žebra a naopak. Časté jsou bolesti hlavy, zejména v oblasti čela a obočí, citlivost ramen. Dále nacházíme blokády hlavových kloubů, omezení rotace a úklonu hlavy. Zajímavostí je, že blokáda zevní části klíční kosti dokáže imitovat dobře známý syndrom, kterým je tenisový loket (odborněji laterální epikondylitida).

Blokáda druhého žebra

Blokády druhého žebra se také mohou projevovat bolestmi hlavy, ty jsou ale v tomto případě více lokalizovány do oblasti očí. Lidé s blokádou druhého žebra často popisují pocity tlaku za očima nebo tendence „lezení očí z důlků“. Vzhledem k tomu, že se tato blokáda pojí s blokádou druhého krčního obratle (C2), tak zde také můžeme najít kolísání krevního tlaku ve smyslu jeho zvýšení. V blízkosti obratle C2 se nachází jádra vegetativního nervového systému, které (mimo jiné) stimulují kardiovaskulární systém.

Blokáda třetího žebra

Pro blokádu třetího žebra je typické obtížné žvýkání, polykání nebo pocity „knedlíku v krku“ a ucpaných dutin. Jako jediné z horních žeber se řetězí do dolní končetiny. Způsobuje spasmus krejčovského svalu, který může vyvolat bolesti vnitřní části kolenního kloubu, a tak imitovat např. poranění kloubu jako takového. Kromě jiného se může také projevovat jako golfový loket.

Blokáda čtvrtého žebra

Je specifická tím, že projevy této blokády nejdou do končetin, zůstávají tedy pouze v oblasti hrudního koše. Blokáda čtvrtého žebra vlevo a přidružených hrudních obratlů je známá tím, že dokáže svými projevy imitovat srdeční obtíže, dokonce až do úrovně infarktu srdečního svalu. Kromě bolesti se můžeme setkat s pocity úzkosti a dušností jako při astmatu. Při blokádě vpravo se objevuje suchý dráždivý kašel.

Možnosti autoterapie

Následující dva lehké cviky mohou vést k úlevě. Pokud se stav nezlepší, je vhodné vyhledat pomoc fyzioterapeuta.

  • Prodýchání žeber

Nejlehčí ze cviků se provádí vleže na zádech. Dolní končetiny pokrčené. Palce rukou máme lehce shora od hlavy položené na horních žebrech. Postupujte odshora až po čtvrté žebro. Při nádechu odskočte s palci od žeber, abyste neomezovali jejich pohyb, do výdechu je naopak lehkých tlakem palců doprovoďte.

  • Automobilizace hrudní páteře do extenze

Při blokádě se žebra většinou posunují tzv. dorzálně, tedy směrem dozadu, lze využít automobilizaci hrudní páteře do extenze, kdy se budou žebra vracet zpět (ventrálně). K tomuto cviku budete potřebovat overball. Lehněte si na něj zády tak, abyste ho měli nejprve v oblasti přechodu krční a hrudní páteře. Horní končetiny si složte křížem na prsa, hlavu a ramena přitáhněte k hrudníku. Nadechněte se a poté s výdechem povolte hlavu do záklonu, povolte ramena dolů směrem k podložce. Poté si overball posuňte o něco níže směrem k pánvi a postup opakujte.