V čem je barefoot obuv tak výjimečná

Barefoot obuv, jak říká název, umožňuje chůzi naboso. Naprosto respektuje přirozený tvar lidské nohy a svými vlastnostmi umožňuje nohám přirozeně fungovat.

Oproti konvenční obuvi ji odlišují následující znaky:

  • Nulový drop – tedy nulový sklon mezi patou a přednožím přesně tak, jako tomu je u lidské nohy. Většina klasické obuvi drop má, což lidi nutí došlapovat více přes paty.
  • Minimalistická podrážka – barefoot obuv má velmi tenkou podrážku do maximálně 5 mm, což tělu umožňuje používat jeho přirozené tlumiče, kterými je stavba přednoží a napřímení. Pro začátečníky existují do zavřených barefoot bot vložky, které zvýší tlumení.
  • Široké přednoží – to je největší kámen úrazu konvenční obuvi, zúžená oblast přednoží na vnitřní straně, která znemožňuje prstům zůstat v ose a dostat se do opory. Zúžené přednoží tedy u barefoot obuvi rozhodně nenajdete.
  • Maximální flexibilita – podrážky jsou u barefoot obuvi extrémně flexibilní. Flexibilita se liší podle způsobu využití obuvi. Obuv do náročných podmínek (do terénu) mívá podrážku tvrdší a také silnější, aby bylo snazší udržet opory. Přesto je flexibilita výrazně vyšší oproti „standardní“ obuvi.

Je barefoot obuv vhodná pro každého?

Určitě ano, ale je důležité si uvědomit, že většina z nás má z konvenční obuvi naprosto přerušenou komunikaci mezi nohama a zbytkem těla. Je pro nás velmi těžké s nohama pracovat, nejsme schopni se opřít o prsty, váha těla je nevhodně rozložena, chodíme přes paty. Proto je zapotřebí se nejprve naučit s nohama pracovat a obnovit jejich přirozené funkce. Postupný přechod je nezbytný. Pokud bychom rovnou skočili do barefoot obuvi, a navíc v ní třeba uběhli maraton, je dosti pravděpodobné, že bychom si spíše ublížili.

Návrat k přirozenosti

Díky barefoot obuvi se můžeme vrátit k přirozenému využívání nohou, a tak využít maximální kapacitu svého těla. Naše nohy jsou zdrojem obrovského množství informací pro náš nervový systém. Ten pak na základě těchto informací (a také informací z jiných zdrojů) vybírá vhodný pohybový program. Oddělením nohou od země tlustou a neohybnou podrážkou se o tento proces ochuzujeme. Posléze dochází k čím dál tím horšímu vnímání vlastního těla, svaly pracují v lokálních místo globálních řetězcích, a tak různé poruchy pohybové soustavy na sebe nenechají dlouho čekat. Pokud se chceme těchto obtíží zbavit opravdu navždy, tak je zapotřebí začít právě od nohou – pracovat s nimi a dopřát jim přirozenou obuv.

Barefoot obuv vám nedovolí vypnout

Obrovskou výhodou barefoot obuvi je, že vám nedovolí takzvaně vypnout. Alespoň v počátcích jejího užívání se budete muset opravdu hodně soustředit, jak došlapujete, jak přenášíte váhu a odvalujete chodidlo. Ucítíte každý kamínek, veškerou nerovnost. Budete unavení, budou vás bolet lýtka tak jako nikdy předtím, ale využijete maximální kapacitu svého těla. Zlepšíte si držení těla, budete ho lépe vnímat, zlepšíte svou výkonnost ve sportu. Naučíte se znovu používat své tělo tak, jak to uměli naši předci v době, kdy se v rámci výroby obuvi dávala přednost funkčnosti oproti módním trendům.