Zranění kolen

Častým problémem běžců i běžkyň bývá poranění menisků. Problémy s menisky může způsobit pád, ale i dlouhodobé přetížení, které může vést k jejich trvalému poškození. Na poškození menisků by si měly dát pozor hlavně ženy, které mají nohy do X. „Poškodit si mohou zejména zevní meniskus a chrupavky v zevní části kolenního kloubu,“ popisuje jednu z častých běžeckých obtíží ortoped Pavel Poštulka. Tuto vrozenou dispozici, které se odborně říká valgózní porucha osy kolenního kloubu, by ženy měly kompenzovat běžeckou obuví s pronační podporou, kdy je stélka na vnitřní straně boty zvýšena a kompenzuje poruchy v hleznu a v koleni.

Opačnou pronační podporu potřebují muži s nohama do O. „Muži zase mívají častěji varózní poruchu osy kolenního kloubu (nohy do O) a mohou trpět poškozením vnitřního menisku a chrupavek vnitřní části kolenního kloubu,“ dodává Poštulka. Prevencí je používání vhodné obuvi a také správný běžecký styl. Pozor si dávejte na seběhy v terénu, kdy kolena nejvíce trpí. Pokud vás už koleno opravdu bolí, nesnažte se bolest ignorovat a přebít dalším tréninkem. Nemuselo by se vám to vyplatit. Návštěva ortopeda, rehabilitace a správně zvolená obuv je vždy lepším řešením než operace.

Když bolí chodidlo a pata

Stává se vám, že ráno, jakmile vylezete z postele a stoupnete si, vás překvapí bolest chodidel, zejména v oblasti paty? Příčinou může být postižení plantární aponeurózy, což je vaz uložený podélně v chodidle, který udržuje obloukovitou klenbu nohy. Mluvíme o plantární fascitidě. V oblasti plantární aponeurózy může dojít k přetížení širokého vazu udržujícího klenbu nohy a k zánětu úponu na kost patní. Výsledkem může být ostruha patní kosti. Tento výrůstek pak dráždí okolní tkáň a při došlapu způsobuje ostrou bolest. „Postižení chodidla a paty je způsobeno jednoznačně vlivem špatné obuvi většinou v kombinaci se špatnou technikou běhu. Největším rizikem je přetahování životnosti obuvi a běh takzvaně přes paty, kdy místo odvíjení chodidla a následného dopadu v přední třetině chodidla se dopadová energie koncentruje do patní kosti,“ vysvětluje Pavel Poštulka.

Zkontrolujte si kilometry, které jste ve svých botách naběhali, pokud je to více než 800, vyhoďte je nebo si je nechte na zahradu. Stejně špatně mohou působit i příliš tuhé boty, které vaz napínají. Pokud vás bolí zatím jen chodidlo, věnujte se ráno ještě v posteli jeho protahování. Provádějte flexi a extenzi – hýbejte palci směrem k chodidlům a pak k nártům, jako byste chtěli do prstů u nohou něco zachytit. Pomoci by měla i masáž chodidla masážním míčkem. V technice běhu se zaměřte na správný dopad. Jestliže rentgenové vyšetření potvrdilo patní ostruhu, opět zkontrolujte svou běžeckou obuv. Zřejmě budete potřebovat speciální vložky (měkké podpatěnky). Pomoci by měly masáže, tejpování a studené obklady. Z medicínských procedur je to pak radioterapie, magnetoterapie, laser nebo ultrazvuk.

Hallux neboli vbočený palec

Jedná se o nejčastější vadu, která postihuje přední část chodidla a bohužel se také mnohdy objevuje u běžců. Příčinou může být pravidelné vměstnávání nohy do příliš úzké obuvi. Dochází k vychýlení palce z osy a tím pádem k ochabnutí příslušných svalů. „Potíže s halluxy a předním holenním svalem souvisí rovněž s obuví. U běžců a běžkyň s tendencí rozvoje halluxů může těsná a hlavně úzká obuv postupně běhání zcela znemožnit,“ upozorňuje ortoped. Řešením je každodenní rozhýbávání a rozcvičování palců, správný výběr obuvi a soustředění se na správný došlap. Pomoci může i tejpování.

Podle Poštulky je možné předcházet potížím s halluxy, chodidly i předním holenním svalem výběrem správné a včas obnovované obuvi. „Nové boty je důležité si dobře prohlédnout a vybrat si takové, které jsou už v okamžiku koupě poddajné a formovatelné. Případně je nutné je uvolnit několikerým prohnutím kolem podélné i příčné osy. Boty nejdříve zaběhejte tak, že si dáte 2–3 běhy zkrácené na 50–60 % vaší obvyklé vzdálenosti,“ dodává Poštulka.

Zdroj:

https://www.databazeknih.cz/knihy/hallux-reseni-bez-operace-413526