1. Posviťte si

Snad úplně nejdůležitější při běhání ve tmě je dobře vidět na cestu. Dobrá čelovka je tedy základ a absolutní nutnost. Ačkoli se může zdát, že její koupě není nic složitého, stojí za to si pár věcí před nákupem ujasnit. Nejdřív se zamyslete nad tím, kolik chcete večernímu běhání věnovat času. Jinými slovy, jak dlouho chcete, aby čelovka svítila. Ptát byste se měli i na to, kde budete běhat. Jestli jen po slabě osvětlených ulicích ve městě, po polních cestách anebo i v horských terénech. Od toho se totiž budou odvíjet další parametry vaší svítilny.

Svítivost a dosvit

To je parametr, který udává vzdálenost, kam až vaše čelovka „dosvítí“. Jednotka světelného toku se nazývá lumen (lm). Na našem trhu najdete čelové lampy se světelným výkonem 200 až 900 lm. Pro běh v nenáročném terénu by vám měl stačit výkon v rozmezí 200 až 400 lm. Čím těžší a členitější ale vaše trasa bude, tím větší světelný výkon by vaše čelovka měla mít. Pro představu: Svítilna se světelným výkonem 400 lm dosvítí do vzdálenosti 80 metrů. Pokud se rozhodnete běhat v horských terénech, je dobré si zjistit i šířku ohniska (rozptyl světla), který napomůže lepší orientaci a „osvítí“ vám i potencionálně nebezpečná místa vedle vás. Určitě si vybírejte čelovku s dostatečně pevným nastavitelným kloubem úhlu svitu, abyste si ho mohli při běhu regulovat.

Výdrž a typ napájení

To, jak dlouho vám bude čelovka svítit, je zcela zásadní pro váš bezpečný běh. Obecně platí, že by měla vydržet nejméně jednou tak dlouhý běh, než plánujete. Důležité je, jakou intenzitu světla a režim zvolíte. Nezapomeňte na to, že výdrž se snižuje s klesající venkovní teplotou. V teplotách pod bodem mrazu vám čelovka bude svítit kratší dobu než v plus dvaceti.

Dalším kritériem výběru, který stojí za to zmínit, je způsob napájení. Nejčastěji narazíte na čelovky na tužkové nebo mikrotužkové baterie. Další typy svítilen ovšem využívají lithiové nebo jiné vestavěné baterie (akumulátory), které se dají dobíjet pomocí USB kabelu. Špatnou volbou není kombinace klasických baterií s lithiovou. Můžete tak vždy mít jeden zdroj uložený v ledvince pro případ, že by se vám ten druhý vybil. Takto uschovanou baterku chráníte i před chladem. Platí také, že čelovky s napájecím akumulátorem by vám vždy měly zajistit větší svítivost. Jejich nevýhodou může být vyšší hmotnost a středový popruh, který některé typy mají a který může někomu připadat nepohodlný.

Hmotnost je důležitá

Zcela zásadní je při běhání hmotnost čelovky a způsob jejího upnutí. Prostě nám nesmí při běhání vadit. I když s váhou svítilny roste výkon, neměli bychom na hlavě nosit závaží. Mohlo by nás z té váhy bolet za krkem. Nejlehčí svítilny váží okolo 80 g. Pro běh se za vhodné považují čelovky s hmotností do 125 g. Pokud si budete vybírat čelovku i podle hmotnosti, nezapomeňte se informovat, zda uvedená hmotnost zahrnuje i baterie nebo akumulátor. Čelovku je dobré si důkladně vyzkoušet právě kvůli hmotnosti a způsobu upnutí. Někomu například nemusí vyhovovat aku baterie s kabelem, která bývá umístěna na temeni hlavy. Jestliže chcete nosit svítilnu i v zimě, vyzkoušejte si upnutí a manipulaci s popruhy i na čepici, ve které chcete běhat. Poslední věc, kterou stojí za to zmínit, je způsob ovládání čelovky včetně přepínání do jednotlivých režimů. I to je třeba si důkladně vyzkoušet, a to i v rukavicích, pokud je budete na běhání nosit. Není nic protivnějšího než se kvůli ovládání čelovky zastavovat a nedej bože si ji při běhu sundávat.

Tip: Vaše kroky osvětlí superlehká a kompaktní čelovka SILVA Trail Runner Free, Craft, 2099 Kč.

2. Buďte vidět

To zařídíte celkem jednoduše pomocí oblečení s reflexními prvky. Dnes má reflexní prvky většina svršků určených pro běh včetně rukavic a čelenek. Máte-li pochybnosti, zda vaše běžecké oblečení obsahuje dost reflexních prvků, jděte si zaběhat s kamarádkou nebo manželem. Nechte je běžet s čelovkou za vámi (a před vámi) a zeptejte se jich, jak jste pro ně viditelní. Pokud vám řeknou, že ne dost dobře, neváhejte použít reflexní rolovací pásky, reflexní šle nebo i reflexní vestu, kterou vozíte běžně v autě jako povinnou součást výbavy. Není sice příliš estetická, ale svůj účel splní. Budete dobře vidět a přitom vám v ní nebude teplo. Další variantou jsou různé blikačky, které si můžete připevnit na ledvinku, na nohu, na ruku nebo na oblečení.

Tip: Dámská zateplená bunda CRAFT ADV SubZ Lumen s větruodolnou membránou a výrazným reflexním ošetřením je ideální volbou pro zimní výběhy, cena 3250 Kč.

Tip: Oblečte na sebe reflexní elastické šle od Craft, jsou lehké, snadno se s nimi manipuluje, a přesto vás v nich nikdo nepřehlédne, cena 320 Kč.

3. Běhejte na bezpečných místech

Přestože nemá smysl se běhání za tmy bát, víme, že naše mysl někdy dokáže vykonstruovat neuvěřitelné představy. Například jak na nás zpoza stromu někdo vyskočí nebo nás bude pronásledovat. Pokud patříte mezi tyto typy, nelámejte večerní tréninky přes koleno a běhejte buď ve dvojici, nebo na osvětlených a frekventovaných místech. Pro svůj lepší pocit a bezpečnost si můžete pořídit malý pepřový sprej, který můžete mít pro jistotu v ruce. Vhodný je i alarm nebo baterka s velkou svítivostí. S největší pravděpodobností tyto „zbraně“ vůbec nepoužijete, ale určitě se budete cítit bezpečněji. Pocit bezpečí vám zajistí i doprovod většího psa. Větší plemena budí u kolemjdoucích vždy respekt, i když se jedná o domácího mazlíčka. Navíc se říká, že pes díky svým instinktům dokáže včas rozpoznat hrozící nebezpečí a štěkotem nebo vrčením reaguje na lidi, kteří se mu z nějakého důvodu nelíbí.

4. Sluchátka nechte doma

Jste-li zvyklí při běhání poslouchat hudbu nebo podcasty, ve tmě na to raději zapomeňte. Na takový běh je totiž třeba se plně soustředit a všemi smysly vnímat okolí. Při poslouchání hudby byste nemuseli slyšet zezadu se blížící auto, cyklistu nebo psa na volno. Běhání bez sluchátek zvyšuje vaši bezpečnost.

5. Do přírody si pořiďte boty se vzorkem nebo nesmeky

Plánujete-li běhy v podzimní přírodě nebo i v zimě, pořiďte si boty s goretexovou povrchovou úpravou vhodné do terénu. Stabilitu na kluzkém povrchu vám zajistí i protiskluzové návleky na obuv neboli nesmeky. Zpravidla si můžete vybírat až ze tří velikostí a přikoupit si můžete i náhradní hroty. Využijete je i na aktivní chůzi s holemi, zvláště pokud se budete pohybovat v horách.

6. Mobil mějte vždy u sebe

Ačkoli sluchátka necháte doma, mobil mějte vždy při sobě. A nabitý. Je důležité mít možnost zavolat ať už v případě ohrožení, zabloudění, nebo zranění. Pokud běháte v horách nebo v náročnějším terénu, mějte v něm nainstalovanou i aplikaci Záchranka. Nikdy nevíte, kdy se vám bude hodit.

Šetřete se

Je možné, že kvůli přechodu na zimní čas, tmě a chladu se budete cítit unavenější než v letních měsících. V tom případě je dobré poslouchat svoje tělo a zbytečně ho nezatěžovat rychlými úseky a výběhy. Stejně platí, že na podzim a v zimě běžci nabírají objemy. Pokud si chcete dát náročnější trénink, nechte si ho na víkend, kdy můžete běhat za světla. Běhu zdar! I ve tmě.