Jízda na sněžnicích

Procházka v zasněžené odlehlé krajině je prostě láska na první pohled. Jakmile jednou vyzkoušíte sněžnice, už je nebudete chtít sundat. Díky nim se totiž dostanete do neprobádaných míst pokrytých sněhem, ty jsou totiž nejkrásnější. Princip sněžnic je prostý – váha člověka se rozloží na větší plochu, než jsou chodidla, tím pádem se noha do sněhu tolik nezaboří. Pomůckou při chůzi na sněžnicích vám budou také hůlky. Není nic jednoduššího než z horské chaty vyrazit na takovou túru na sněžnicích. Pokud vás to láká, ale stále jste na pochybách, můžete si vybrat rovnou kurz chůze na sněžnicích, kde vás naučí správně sněžnice používat, vybrat si příznivý terén, jak zvládnout chůzi z kopce i do kopce a jak se neztratit.

Snowkiting

Za tímto mladým adrenalinovým sportem v podstatě nemusíte dojíždět nikam do hor. Potřebujete pouze zasněženou pláň nebo zamrzlé jezero a tažného draka neboli kite. Kite vás potáhne na lyžích či snowboardu, takže je potřeba mít lyže dobře zvládnuté, abyste si zároveň poradili i s drakem ve vzduchu. Rovné plochy jsou k tomu přímo ideální, ale na snowkitové kurzy můžete vyrazit také do hor. Nejoblíbenější destinace pro tento sport u nás jsou na Božím Daru a v Černé v Pošumaví. Skvěle můžete tažného draka využít také k vytažení na kopec, nahoře ho sbalíte do batohu a můžete sjíždět. Kdo by si něco takového neoblíbil?

Snowtubing

Toužíte po tom vrátit se do dětských let a tak trochu si zaskotačit? Sněhové radovánky k tomu přímo vybízí. A proč taky ne? Snowtubing je oblíbený jak u dětí, tak u dospělých. Jedná se o jízdu na nafukovacích duších v ledovém korytu s několika klopenými zatáčkami. V horských střediscích vás vlek většinou vytáhne i s duší nahoru na kopec, kde si můžete užít nádherný výhled a pak si už jen vychutnáte fantastickou ledovou jízdu. Na takový adrenalinový zážitek bude jistě celá rodina dlouho s úsměvem vzpomínat.

Skiboby

Klasické boby a lyže vás už omrzely? A zkoušeli jste už skiboby? Jedná se vlastně o takové jízdní kolo na sníh, kde místo kol jsou umístěné krátké lyže. Skiboby jsou skvělou alternativou i v případě, že se cítíte unaveni nebo váš pohybový aparát není zrovna v nejlepší kondici – u skibobu totiž sedíte při jízdě z kopce i do kopce. Mám skvělou zprávu i pro ty z vás, kteří na hory doteď odmítali jezdit, protože lyžovat prostě neumí – na skibobech zvládnete sjet sjezdovku po dvacetiminutovém zácviku. Může tohle někdo říct o lyžích?

Na sníh s motorem

Pro milovníky motorových sportů jsou zasněžené pláně výjimečnou událostí a byla by velká škoda ji nevyužít. Pokud toužíte na sníh vyjet s motorovým vozidlem, máte hned několik možností. Můžete si v horských střediscích zapůjčit sněhový skútr. Bohužel u nás tato varianta není tak častá a využijete ji spíše v zahraničí. Další možností je ale tzv. motorskijöring, kdy je lyžař připoutaný pětimetrovým pružným lanem k jezdci na motocyklu nebo čtyřkolce. Díky motoru můžete dosáhnout opravdu vysoké rychlosti.

Navnadili jsme vás na zimní radovánky? Doufám, že ano, protože zima nám sníh dopřává a díky všem těmto možnostem můžete vyrazit vstříc novým zážitkům. Vaše tělo i mysl vám poděkuje v podobě vyplavených endorfinů, které nyní potřebujeme víc než kdy jindy. Tak hurá na to!