Polévka je grunt, znáte to, a poctivý domácí vývar je elixír zdraví. V asijských zemích – v Korei, Vietnamu, Číně – je vývar základem kuchyně. Velká miska polévky se servíruje k hlavnímu jídlu, večeře a klidně i na snídani. Kromě vysokého množství dobře vstřebatelných vitaminů a minerálních látek, vývary čistí trávicí trakt a uzdravují zažívání. Ne nadarmo je babičky servírovaly svým mužům jako léčbu kocoviny.

Jak na masový vývar?

Kupte kuřecí skelet nebo hovězí kosti ideálně v bio kvalitě, vhodné jsou také morkové kosti. Právě v kostech je uložena esence zvířete – jsou nabité minerálními látkami. V chrupavkách, které kosti obalují, zase najdete kolagen, který je důležitý pro zdraví kloubů. Přidejte kus očištěného celeru (pomáhá vytahovat minerální látky z kostí do vývaru), mrkev, petržel, neoloupanou cibuli, bobkový list, stroužek česneku, pár kuliček pepře a nového koření. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Poté stáhněte intenzitu a nechte táhnout 2–3 hodiny. Vývar sceďte a je hotovo.

Masové vývary lze přes noc připravovat i v pomalém hrnci.

Jak na zeleninový vývar?

Posilující a léčivé jsou i zeleninové vývary. Jejich příprava je opravdu snadná. Použijte odkrojky ze zeleniny (špičky a konce mrkve, kořínky pórku, vnitřek dýně), omyté slupky a košťály zeleniny. Do vývaru užijete jakékoliv části zeleniny, které se na vaření nehodí, protože už nejsou ve formě. Stačí je skladovat v mrazáku v uzavíratelném boxu a ve vhodný moment je nasypat do hrnce. Vyvarujte se zelenině nahnilé či plesnivějící.

Zeleninový vývar můžete vylepšit též přidáním nového koření, bobkového listu, pepře nebo řasy kombu. Stačí přidat 3 cm řasy do základu vývaru, zvýší obsah minerálních látek. Experimentujte s různými druhy zeleniny a koření najděte si tu vaši nejlepší chuťovou kombinaci.