Chlebíčky s vlašským salátem? Ne, děkuji

Tradice velí nachystat na silvestrovský stůl tučné chlebíčky se salátem plným majonézy, doplněné o jednohubky s pomazánkami z tučného sýra, a vše završit kopcem vánočního cukroví. Co když ale můžete nachystat mnohem chutnější pohoštění, které bude navíc zdravé a nepřipraví vám nechtěných pár kilo navíc? Nechte se inspirovat.

Tvarohové jednohubky s lososem

Asi není potřeba připomínat, že základem zdravých jednohubek by nemělo být bílé, ale celozrnné pečivo. Na přibližně 30 porcí budou potřeba 4 celozrnné rohlíky. Ty můžete po nakrájení na kolečka vložit ještě na pár minut do trouby, aby získaly na křupavosti. Před nanesením pomazánky je nezapomeňte pokapat ochuceným olivovým olejem třeba s rozmarýnem.

Ingredience na pomazánku:

  • 250 g měkkého nízkotučného tvarohu
  • 100 g uzeného lososa
  • 1 menší cibule
  • pár kuliček koriandru
  • 1 citron
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • pepř
  • sůl

Postup:

Cibulku nakrájejte nadrobno a rozmixujte společně s tvarohem tyčovým mixérem. Přidejte koriandr, sůl, pepř a olivový olej. Zakápněte několika kapkami citronu. Poté již stačí jen připravenou pomazánku natírat na křupavá rohlíková kolečka a doplnit o drobný plátek lososa. Máte-li doma řeřichu, můžete jí pak hotové jednohubky posypat. Budou lépe vypadat a získají na vitaminech a minerálních látkách.

Mrkvová nebo okurková kolečka

Místo pečiva můžete jako základ drobných chuťovek použít i zeleninu. Skvěle se k tomuto účelu hodí na kolečka nakrájená salátová okurka anebo mrkev. Připravit si k nim můžete pomazánku z lučiny a avokáda.

Ingredience na 30 porcí:

  • 2 tlustší mrkve nebo 1 salátová okurka
  • 1 avokádo
  • 100 g lučiny
  • 10 g nepražených dýňových semínek
  • 1 citron
  • pepř
  • sůl

Postup:

Mrkev nebo okurku pokrájejte na kolečka a nachystejte na tácek. Na pomazánku smíchejte dužinu z avokáda, lučinu a dýňová semínka a vše promíchejte tyčovým mixérem. Podle chuti přidejte citronovou šťávu, pepř a sůl. Poté stačí již jen namazat plátky zeleniny pomazánkou, případně nanést ve formě pusinek. Na ozdobení se báječně hodí půlka olivy.

Dýňová semínka jsou plná hořčíku, zinku, železa, ale i bílkovin a mastných kyselin. Velmi zdravá je i dýně samotná. Kterou si vyberete?

Když hřešit, tak kvalitně

Ani sladká tečka na závěr se nemusí vymykat ze zdravého trendu. Potřebovat budete opravdu kvalitní hořkou čokoládu a různé druhy ovoce. Zvolit můžete banány, jablka, jahody, meloun, pomeranč a další. Čokoládu rozehřejte na mírném plameni a ovoce pokrájejte na drobné kousky. Poté stačí již jen napichovat kousky ovoce na párátko a namáčet v čokoládě. Můžete nechat utuhnout a teprve poté podávat anebo čokoládu rozehřát například ve fondue misce přímo na stole a konzumovat v tekutém stavu.