PRO 6 OSOB:

Na noky:
1kg vařených brambor ve slupce, oloupaných
300 g polohrubé mouky
3 vejce
sůl

Na omáčku:
olivový olej
1 cibule, nadrobno nakrájená
3-4 stroužky česneku
500g loupaných rajčat z konzervy
čerstvá bazalka
200g mozzarely
50g parmezánu, nastrouhaného

POSTUP:

Nejprve si připravíme noky. Vařené brambory ještě teplé oloupeme a nastrouháme nahrubo do mísy. Do středu vklepneme vejce a přisypeme třetinu mouky a všechnu sůl. Rukama spojujeme v těsto, přisypáváme mouku tak dlouho, dokud se nám těsto nelepí na ruce. Z těsta vyválíme několik stejně dlouhých a širokých válečků (ideálně max 2cm) a nakrájíme nožem na požadovanou velikost noků. Pokud chceme dosáhnout vroubkované struktury, jemně je „svezeme“ po hřbetu vidličky. Takto připravené noky vhazujeme do vroucí osolené vody a vaříme tak dlouho, dokud sami nevyplanou na povrch. Pokud byste jich měli moc, můžete je po vychladnutí nechat zamrazit.

Poté je na řadě omáčka. V hlubší pánvi zpěňte olivový olej a osmahněte na něm cibulku. Na minutu vmíchejte prolisovaný česnek, poté přidejte pokrájená rajčata z konzervy a promíchejte. Do omáčky vmíchejte vychladlé noky, jemně promíchejte, přidejte bazalku. Odstavte z plotny a vmíchejte na plátky nebo kostky nakrájenou mozzarellu.

Takto připravený pokrm přendejte do zapékací mísy, zlehka poprašte nastrouhaným parmezánem a zapékejte cca 10 minut v troubě vyhřáté na 170 stupňů. Poté ihned servírujte.