Kaše upama

V zimních měsících si dopřejte naší teplou slanou snídani upamu.
Zdroj: Vladan Krumpl
Slaná kaše je výživná a rychlá na přípravu. Tradiční recept je z tvrdé pšenice, která je lépe stravitelná než běžná pšeničná krupice. Můžete ji nahradit i pohankovou či kukuřičnou krupicí. Kaši můžete připravit i nasladko, když místo černé soli přidáte lžíci medu.

PRO 2–4 OSOBY:

1 lžíce ghí (přepuštěného másla)
1 lžička hořčičných tmavých semínek
1 cibule (nebo pór či jarní cibulka)
1 cm zázvoru
5 ks kešu ořechů
1 hrst rozinek
½ lžicky soli
800 ml vody
120 g hrubé krupice (ideálně semolinové, ale může být i pohanková či kukuřičná)
ghí a černá sůl k servírování

POSTUP:

V kastrůlku rozpusťte ghí, orestujte na něm hořčičné semínko. Jakmile začne pukat, přidejte cibuli nakrájenou na kostičky, nahrubo nastrouhaný zázvor a osmahněte dozlatova. Přidejte rozlámané kešu a rozinky, po chvilce také sůl a vodu. Přiveďte k varu a za stálého míchání přisypte krupici. Pár minut povařte. Podávejte samotné s přidaným ghí a černou solí.

Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.