Ta pravá chuť ovoce

Všem se nám asi někdy stalo, že jsme si v prosinci šli do obchodu pro salátovou okurku a doma přežvýkávali něco, co nemělo vůbec žádnou chuť. Pokud si na stůl koupíte něco, co bylo utrženo před pár dny ve skleníku nebo na zahrádce, nikdy se nemůže chuť vyrovnat zelenině nebo ovoci, předčasně sklizenému a dozrávajícímu někde v bedýnkách na kamionu.

Přirozenost

Jak už asi tušíte, nakupovat lokální suroviny obnáší také to, že se vyvarujete v zimě nákupu potravin, které u nás v tomto období prostě standardně nerostou. Je hezké sobě nebo svým dětem občas něco dopřát, ale vaše tělo pozná, když mu v lednu dáváte vodní meloun, a možná bude i trochu zaskočené. Naše tělo je nejlépe připravené na suroviny, které jsou vypěstované v našem okolí, v našem přirozeném prostředí. Naše tělo se svému okolí evolučně přizpůsobilo. Lokální potraviny jsou pro něj tou nejpřirozenější potravou vůbec. Na podzim si dopřávejte jablka a dýně na všechny způsoby a na jaře chřestovou polévku – teprve tehdy budou mít tyto potraviny na naše tělo ten správný účinek.

Exotické ovoce – ano či ne?

Určitě vás napadne, že toužíte mít pestrý a bohatý jídelníček. Chcete přece vyzkoušet všechny ty druhy ovoce, jako je avokádo, maracuja nebo liči. Ano, toto ovoce vyzkoušejte! Můžete z něj vytvořit třeba efektní dezert. Počítejte ale s tím, že se transport až k nám určitě podepsal na jeho chuti. Většina ovoce v supermarketech nemá nic společného s pravou chutí ovoce tam, kde vyrostlo. Navíc toto ovoce má přirozeně ochlazující efekt na náš organismus, což v našich podzimních a zimních měsících opravdu nevyhledáváme.

Podpoř svého souseda

Další pohled, na který bychom neměli zapomínat, je podpora někoho z vlastního regionu. Nákupem lokální potraviny podporujete místní pěstitele a tím i rozvoj místa, kde žijete. Je to jakýsi návrat ke kořenům – já si koupím hovězí tady od Franty a ten si zase zajede pro mléko k Láďovi. Když místo nadnárodního řetězce podpoříte někoho z místních, vrátí se vám to v podobě rozvoje a prosperity místa, kde žijete.

Důvodů, proč jíst více naše lokální potraviny, je mnohem víc. Buďme stále vděční za to, že žijeme v globálním světě. Vězte ovšem, že steak z argentinského býčka nebude o nic lepší než ten z masa z českých chovů, a ještě ho můžete jíst s myšlenkou, že při transportu jídla, které si právě vychutnáváte, nebylo spáleno ropy víc, než bylo nutné.