PRO 2-3 OSOBY:


200 g jáhel
700 ml rýžového mléka (nebo moštu)
7 lžic javorového sirupu
½ lžičky mleté vanilky
špetka mořské soli
2 lžíce ghí (nebo másla)
citronová kůra z bio citronu
ghí nebo máslo na vymazání plechu
kokos na vysypání plechu
1 vanilkový bezlepkový pudink
300 g bobulového ovoce (borůvky, maliny, trešně, rybíz...)
50 g mandlových plátků (nebo jiných ořechů)

POSTUP:


Jáhly spařte vroucí vodou a propláchněte. Pak k nim přidejte 500 ml rýžového mléka (nebo moštu), 4 lžíce javorového sirupu, vanilku, sůl a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte pod pokličkou asi 10–15 minut, do změknutí jáhel. Nemíchejte. Do teplých uvařených jáhel vmíchejte ghí (nebo máslo), kůru z citronu a nechte lehce vychladnout. Malou zapékací misku na jahelník vymažte máslem a vysypte kokosem. Ve zbylých 200 ml rýžového mléka (nebo moštu) rozmíchejte vanilkový pudink a 3 lžíce javorového sirupu. Pudink promíchejte s vychladlými jáhlami. Polovinu směsi dejte do vymazané zapékací misky, poklaďte ovocem a navrch dejte zbytek jahelné směsi. Povrch posypte plátky mandlí. Pečte při 170 °C asi 30 minut. Před krájením nechte trochu vychladnout.