Lehce pikantní rajčatová polévka s červenou čočkou

Rajčatová polévka s červenou čočkou se skvěle hodí jako lehká večeře.
Zdroj: Anna_Pustynnikova / Shutterstock.com
Možná se vám to bude zdát jako zvláštní kombinace – čočka a rajčata. Ale až polévku ochutnáte, určitě se stane vaší oblíbenou. A díky zajímavé pikantní stopě si ji zamilují i muži. Nevěříte? Za vyzkoušení rozhodně stojí!

PRO 4 OSOBY:

1 polévková lžíce olivového oleje
1 nahrubo nakrájená cibule
1 na kostičky nakrájená mrkev
½  nadrobno nakrájeného celeru
1 stroužek česneku, utřený
1 lžička mletého kmínu
½ lžičky mletého koriandru
175 g červené čočky
1,5 litru zeleninového vývaru
300 g loupaných rajčat z konzervy, nakrájených
2 lžíce rajčatového pyré/případně protlaku
1 bobkový list

Na dozdobení a dochucení:

1 větvička čerstvého koriandru na každou porci
pepř, sůl a chilli papričky

 

POSTUP:

Zpěníme cibuli na rozpáleném oleji, poté snížíme teplotu, cibuli dusíme ještě 5 minut do změknutí. Vmícháme celer, mrkev a restujeme 3 minuty za častého míchání. Přidáme sůl, pepř, česnek, kmín a koriandr a vaříme další minutu, často mícháme, aby se směs zeleniny a koření nepřipálila. Následně přidáme čočku, vývar, rajčata, rajčatové pyré a bobkový list. Přivedeme k varu, snížíme teplotu, zakryjeme napůl pokličkou a vaříme 25–30 minut, dokud nebude čočka a zelenina měkká. Často kontrolujeme.

Z polévky vyndáme bobkový list a rozmixujeme do hladka. Znovu zahřejeme a necháme chvilku probublávat. Nakonec polévku ozdobíme koriandrem a čerstvě mletým černým pepřem. Podáváme s pečivem dle chuti.

Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.